DEBATT

Debatt: Atomnedrustning

Utenrikspolitikk via Twitter

Vil Norges nedrustningspolitikk for 2017 best kunne følges via Donald Trumps twitterkonto?

SOPPSKYEN: -  Den betydelige oppmerksomheten rundt norsk atomvåpenpolitikk de siste årene, viser at norsk utenrikspolitikk er rigid, på godt og vondt. Det har aldri tidligere vært norsk politikk å bedrive forsøk på sabotasje av populære nedrustningstiltak under FNs generalforsamling. Derfor møter Solberg-regjeringen hard politisk motstand, skriver Frode Ersfjord. Dette bildet er tatt under en atomprøvesprengning utført av Frankrike ved Mururoa-atollen i 1971. Foto: AFP / NTB Scanpix
SOPPSKYEN: -  Den betydelige oppmerksomheten rundt norsk atomvåpenpolitikk de siste årene, viser at norsk utenrikspolitikk er rigid, på godt og vondt. Det har aldri tidligere vært norsk politikk å bedrive forsøk på sabotasje av populære nedrustningstiltak under FNs generalforsamling. Derfor møter Solberg-regjeringen hard politisk motstand, skriver Frode Ersfjord. Dette bildet er tatt under en atomprøvesprengning utført av Frankrike ved Mururoa-atollen i 1971. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den 20. januar er en dag hvor dyp anger bør feste seg hos Utenriksdepartementets politiske ledelse. Trump blir da innsatt som president i USA. Med seg har han et lag bestående av personer som ikke bare vil rive i stykker avtalen som holder Iran fritt for atomvåpen, men også leve ut Barack Obamas ambisiøse atomopprustningsprosjekt tilsvarende 6 norske statsbudsjetter.

Utenriksminister Børge Brende har gjort sitt beste for å gi den nye presidenten et godt inntrykk. Før valget stilte han spørsmålstegn ved om Trumps uttalelser tilhører det 21. århundret, men har nå tverrvendt, og sier seg bl.a. fornøyd med Trumps krav om at Natos medlemsland bruker mer penger på forsvar i bytte mot fortsatt sikkerhetsgaranti.

Norge ble ble som kjent det første landet i verden til å avkrefte sin deltakelse på FN-forhandlinger om et atomvåpenforbud i 2017, begrunnet i Nato-medlemskapet.

Samtidig har Regjeringen i over tre år konsekvent ignorert Nato-kravet om å bruke 2% av BNP på Forsvaret. Nato-forpliktelser er altså slik Regjeringen ser det temmelig tøyelige. Den dagsaktuelle tolkningen finner man på Trumps twitterkonto.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer