Youtube:

Utestengt etter corona-brudd

Youtube har slettet alt innholdet til russisk TV-gigant etter spredning av falske COVID-nyheter.

UTESTENGT: Youtube har utestengt den russiske mediegiganten etter feilinformasjon om corona. Foto: AFP/NTB.
UTESTENGT: Youtube har utestengt den russiske mediegiganten etter feilinformasjon om corona. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.23% Første dose: 78.17%

Youtube har slettet den russisk-støttede kringkasteren RTs tyskspråklige kanaler. Årsaken er at RT skal ha brutt retningslinjene til Youtube om feilinformasjon om coronapandemien.

- Youtube har alltid hatt klare retningslinjer for samfunnet som beskriver hva som er tillatt på plattformen, sa en talsperson ifølge The Guardian.

RTs tyske kanal ble opprinnelig suspendert og kunne derfor ikke å laste opp innhold. Under suspensjonen prøvde den russiske kringkasteren å bruke en annen kanal for å omgå forbudet mot opplasting.

- Derfor er nå begge kontoene stengt av, sier talspersonen videre.

- Propagandaverktøy

RT ble lansert i 2005 som Russia Today. RT Deutsch er den tyskspråklige nettbaserte kanalen fra RT. De ønsker kringkastingslisens i Tyskland, noe de foreløpig ikke har fått. Den tyske journalistforeningen (DJV) oppfordrer medietilsynene i Tysklands 16 delstater til ikke å innvilge lisens til RT Deutsch.

RT har gjentatte ganger blitt kritisert av vesten for å være et propagandaverktøy for Kreml. De blir blant annet anklaget for å spre konspirasjonsteorier og feilinformasjon på vegne av russiske myndigheter.

Truer med konsekvenser

Det russiske utenriksdepartementet kaller blokkeringen et «uhørt informasjonsangrep begått med det åpenbare samtykket til – om ikke på oppfordring fra – den tyske siden». Det er ikke lagt fram noen beviser for denne påstanden.

VANSKELIG LINJE: Sjef i Facebook, Mark Zuckerberg, er tydelig hva han mener om sosiale mediers rolle rundt faktasjekk. Video: CNBC via AP Vis mer

Departementet truer også med mottiltak mot tyske journalister i Russland, men kommer ikke med ytterligere detaljer. Det heter videre at slike tiltak ikke bare er passende, men også nødvendige.

Ikke alene

RT er ikke alene om å bli utestengt fra Youtube. Det samme skjedde med mediekanalen Sky News Australia i august av samme grunn, skrev BBC.

Kanelen ble beskyldt for å spre en video som Youtube mener inneholdt feilinformasjon. Youtube pekte ikke på spesifikke elementer, men sa at materialet kunne være skadelig.

Sky News digitale redaktør, Jack Houghton, sa at avgjørelsen var et angrep på evnen til å tenke fritt, skriver BBC.

Sky News Australia nektet for at noen av vertene noen gang har benektet at covid-19 finnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer