DEBATT

Debatt: sensur

Utestengt fra kunstfestival på grunn av nasjonalitet

Når arrangører dømmer og utelukker kunstnere på deres meninger og nasjonalitet er kunstscenen blitt ett verktøy for politiske aktivister som ikke ønsker debatt.

MED ISRAELSKE BRILLER: Den norske kunstfestivalen Feminine Tripper nektet israelske kunstnere å delta. - Vi ser strømninger også i Norge som handler om at den frie kunsten styres i retning av å måtte være politisk korrekt, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra en demonstrasjon i London, og er ikke relatert til kunstfestivalen. Foto: AFP PHOTO / Tolga AKMEN
MED ISRAELSKE BRILLER: Den norske kunstfestivalen Feminine Tripper nektet israelske kunstnere å delta. - Vi ser strømninger også i Norge som handler om at den frie kunsten styres i retning av å måtte være politisk korrekt, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra en demonstrasjon i London, og er ikke relatert til kunstfestivalen. Foto: AFP PHOTO / Tolga AKMEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I utlysningsteksten til kunstfestivalen «Feminine Tripper» opplyste arrangørene Kristiane Nerdrum Bøgwald og Margrete Slettebø at: «alle kunstnere kan søke (med diverse ulike kunsttyper) uavhengig av alder, kjønn, kjønnsidentitet eller nasjonalitet».

Men da fem kvinnelige israelske koreografer søkte fikk de et brev fra arrangørene der det sto: «Etter nøye vurdering beklager vi at vi må informere dere om vår beslutning om ikke å invitere israelske deltakere til vår festival» (..) «Den israelske regjeringen bruker kultur som en form for propaganda for å hvitvaske eller rettferdiggjøre sitt okkupasjonsregime og undertrykking av det palestinske folk». Nerdrum Bøgwald og Slettebø utestenger altså alle israelske deltakere fordi de er Israelske. Dette er i strid med utlysningsteksten som de selv har forfattet.

Les svaret fra Bøgwald og Slettebø her.

Neste gang Nerdrum Bøgwald og Slettebø skal arrangere en kunstfestival kan de kanskje bare si det rett ut: «Alle utenom kunstnere fra Israel er velkommen til å søke». Å utestenge Israelske kunstnere under påskudd av at kan være potensielle propagandaverktøy for den israelske staten er diskriminering. I et svarbrev til Nerdrum Bøgwald og Slettebø skriver de israelske koreografene: «Vi er tro mot vår kunst og vil motsette oss enhver form for sensur, enten det kommer internt i Israel eller utenfra». En av de fem israelske koreografene har publisert mailvekslingen med Nerdrum Bøgwald og Slettebø i et åpent Facebook-innlegg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer