Utflytende fortelling

Noe glipper etter strålende åpningssekvens om mann og kjønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En mann blir brakt inn til det svenske politiet etter at han har forsøkt å stjele en banan. Mannen er naken, og kan ikke gjøre rede for seg.

Undersøkelser viser at den navnløse heter Jan Olav Tområ. Han er norsk fotograf, bosatt i Helsingborg med kone og to små tvillingsønner. Han blir brakt hjem til et hjem og en familie han overhodet ikke gjenkjenner.

Klassisk

Åpningen på Almaas’ tredje utgivelse er særdeles vellykket. Skildringen av Jans nyoppdagelse av tilværelsen er enkel, stram og overbevisende. Nå er dette for så vidt en nokså klassisk åpning, og skaper forventninger om en nesten krimaktig fortelling der mysteriet langsomt avdekkes. Almaas velger å gjøre dette ved fire selvstendige novellistiske tilbakeblikk på Jans fortid.

Fortellingen om foreldrenes skilsmisse er, ved siden av åpningssekvensen, det beste i denne boka. Spesielt skildringen av moren som blir forlatt og legger seg til for å drikke seg bort fra virkeligheten. Med en sønn som både bryr seg og ikke bryr seg. Her er en anstendig fortelling om Jans første kjærlighet, og et noe selsomt sm-forhold. Og en annen mer diffus og platt om forholdet til svigerinnen, som åpner med: «Jeg ga svigerinnen min en vibrator i fødselsdagspresang.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer