Maya Troberg Djuve
mtrober@online.no BOK: Forhenværende lege Marianne Mjaaland har hatt suksess med spenningsbøkene sine. Nå foreligger hennes tredje roman, timet til 30-årsmarkeringen for abortloven. Abortinngrepets etiske, medisinske og følelsesmessige avskygninger er da også temaet.
Det er bra at Mjaaland belyser dilemmaene man opplever, som lege og enkeltmenneske, når et foster skal fjernes. Hun har særlig gode forutsetninger for dette. Men vellykket som roman er «13. uke» ikke.
Fatale handlinger
Småbarnsmor og lege Vera Wiehe er første dag i ny jobb. Morgenen har ikke vært god. Vera har skyflet halvsykt barn i barnehagen, før hun nå er klar til dagens første inngrep, en abort. En smal sak for den drevne legen, men flere uheldige omstendigheter gjør at det går galt. Vera føler skyld over at hun, rent profesjonelt, tok en litt for rask avgjørelse, og over at avdelingen dysser saken ned. Innbakt i fortvilelsen ligger også smerten over egne, private valg.
Parallelt med dramaet som utspiller seg på sykehuset, med tildekking, intriger og skjulte agendaer, skildres Veras liv på hjemmebane. Hun elsker legemannen Axel, men forholdet er preget av svik de begge har begått. Når svikter de hverandre også i jobbsammenheng, ved å bryte første bud dem imellom: alltid felles front utad. Og i klem står barna.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger