Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Utfordrer Dagbladet-eier

Odd Einar Dørum ber Jens P. Heyerdahl svare på hvorfor det skal kuttes i Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er Dagens Næringsliv som i dag skriver om justisministeren som blander seg inn i Dagbladet-ledelsens planer om å kutte 89 årsverk og 100 millioner kroner i avisutgaven.

- Det som nå skjer er at en nedbemanning som jeg ikke kan oppfatte som annet enn svært stor, og som skjer dramatisk, kommer samtidig som bedriften sett utenfra ser ut til å ha en meget solid økonomi og deler ut et stort utbytte, sier Dørum til avisen.

Dagbladet gikk i fjor med et overskudd på 60 millioner kroner. Samtidig ble det utbetalt et utbytte til eierne på 30 millioner kroner. Styreleder Jens P. Heyerdahl er den største eieren i Dagbladet. Direkte og via sin familie eier han 42,3 prosent av aksjene i selskapet. Han fikk selv 11 millioner i utbytte.

Nå krever justisministeren at Heyerdahl selv går ut i offentligheten og forteller hva han vil med Dagbladet.

- Det er naturlig å se visjonene hans opp mot den praktiske lære der han selv sitter i en svært sentral posisjon som styreleder og dominerende eier, sier Dørum til Dagens Næringsliv.

Heyerdahl her flere ganger engasjert seg i kampen mot stadig grådigere eiere i næringslivet. Så sent for 1. mai i år hold han en tale for Oslo Arbeiderparti. Der sa han:

- I de seneste år har gammelkapitalistisk tankegods fått stadig større innpass. Dette går ut på, at det er eiernes interesser som er det eneste viktige i utviklingen av industri og næringsliv. Dette syn er en alvorlig trussel mot grunnleggende prinsipper som arbeiderbevegelsen er tuftet på, og i strid med prinsipper som i særlig grad har bidratt til verdiskapning og høy levestandard. Fremveksten av dette gammelkapitalistiske tenkesett representerer et av de tydeligste trekk ved høyredreiningen av det norske samfunn.

Dørum presiserer at han uttaler seg som Venstres førstekandidat i Oslo i høstens stortingsvalg. Historisk sett har Dagbladet en tradisjon tett knyttet til paritet Venstre. Da avisen ble stiftet i 1869 var avisen et organ for det som etterhvert ble til partiet Venstre. I 1977 erklærte avisen seg løsrevet fra Venstre, ifølge Norgeslexi.

DØRUM: Venstremannen Odd Einar Dørum krever svar fra Dagbladets eier. Arkivfoto: WENTZEL,ODD
DØRUM: Venstremannen Odd Einar Dørum krever svar fra Dagbladets eier. Arkivfoto: WENTZEL,ODD Vis mer

Dagbladet.no har forsøkt å få tak i Heyerdahl i dag - uten hell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!