Utfordrer igjen

TRONDHEIM (Dagbladet): Torsdag entrer Hildegunn Eggen fra Trøndelag Teater scenen på Stiklestad i Nord-Trøndelag i en samproduksjon mellom et landsdelsteater og et distriktsteater. - Dette er framtidas teaterstruktur, sier teatersjef Ola B. Johannessen i Trondheim.

Det er stykket «Hansine Solstad» av Hans-Magnus Ystgaard de to teatrene har gått sammen om å sette opp. Det har premiere ved Nord-Trøndelag Teater 18. november. Til våren blir samme produksjon å se ved Trøndelag Teater.

Tenker økonomi

Teatersjef Johannessen mener at med dagens økonomi og krav til kunstnerisk kvalitet og utfordring må det skjæres ned på de faste ensemblene, og heller satses på utveksling og samproduksjon. Han tror ikke det hadde vært økonomisk mulig å få satt opp det aktuelle stykket uten samarbeidet mellom de to teaterene.

- Heldigvis blir det færre faste ansatte og mer bruk av freelansere. Et lite ensemble må alle teater ha, men man må i økende grad satse på innleide folk for å ivareta de kunstneriske verdiene, sier teatersjefen.

Leier mye

- Selvfølgelig må også de små teatrene bestå hvis folk vil ha dem, men alle scenene kan ikke ha ensembler som innehar alle kvaliteter. Derfor har jeg benyttet meg mye av leide folk ved Trøndelag Teater, og nå bidrar vi med en topp skuespiller til Nord-Trøndelag Teater, sier Ola B. Johannessen.

«Hansine Solstad» er en dramatisering av en roman av Peter Egge. Det er en folkelig fortelling om ungjenta som flykter fra bygda for å søke lykken i Trondheim. Stykket blir framført som en monolog, der Hildegunn Eggen spiller flere roller.

SAMARBEID: Sjef ved Trøndelag Teater, Ola B. Johannessen, reiser gjerne ut i distriktet med sine skuespillerer.