Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Utfordrer mange

Ingress

Meninger

Få vil kunne beskylde regjeringen for feighet. Med sine forslag om endringer i arbeidsmiljøloven har den provosert de store arbeidstakerorganisasjonene. Med gårsdagens vedtak om åpning av søndagshandelen får den også mange av sine egne støttespillere på nakken, blant dem Kristelig Folkeparti. KrF har sine religiøse grunner for å holde hviledagen hellig. Varehandelens bransjeorganisasjon har økonomiske og næringspolitiske begrunnelser for samme standpunkt. LO har i alle år kjempet mot å gjøre søndagen til generell arbeidsdag. Det fikk Ap-statsråd Sylvia Brustad erfare da hun i sin tid ønsket en større liberalisering av søndagshandelen enn bua som bærer hennes navn og står etter snart 20 år. Regjeringen trosser imidlertid all motstand.

Forslaget som i går ble lagt fram av tre statsråder, kulturminister Thorhild Widvey, arbeidsminister Robert Eriksson og næringsminister Monica Mæland har en prinsipiell begrunnelse som vi langt på vei kan støtte. I dette spørsmålet tror vi forbrukerne og markedet vil avgjøre omfanget. Ettersom svært mange forretningsdrivende ikke vil se verdien eller gevinsten med å holde åpent en dag til i uka, vil søndagsmarkedet regulere seg selv. Butikkjeder med tariffavtaler og ordnede forhold for sine ansatte vil måtte forhandle om kompensasjon og tillegg for den ulempe søndagsarbeid vil være for den store gruppa ansatte som jobber i varehandelen. Det skjedde da avisene for 25 år siden innførte søndagsaviser. Det ble et forhandlingsspørsmål. Mange aviser har seinere funnet ut at det var dyrere enn de på sikt hadde råd til, selv om de fleste pressefolk, rent prinsipielt, er for utgivelse hver ukedag.

Men for regjeringens samarbeidsparti, KrF, er dette verken et forhandlingstema eller prisspørsmål. Snarere oppleves regjeringens linje i dette spørsmålet som en provokasjon. Det kan ha uante politiske konsekvenser. Vi må anta at Høyre, Frp og Venstre etter høringsrunden sikrer forslaget flertall i Stortinget. Venstre vil at søndagshandelen skal avgjøres lokalt på kommunenivå. Men subsidiært er trolig Venstre på Høyres og Frps side. De tre partiene er seg trolig svært bevisst på at vedtaket over tid kan bidra til å skyve KrF over på motsatt banehalvdel i politikken. KrF-leder Knut Arild Hareide har ikke truet med noe slikt. Og det er slett ikke sikkert han noen gang vil gjøre det. Men i den grad regjeringens markedsliberale politikk er i stand til å ødelegge samarbeidsforholdene i den borgerlige blokk, er vedtaket om søndagsåpne butikker et konkret eksempel. Lik Dagbladet på Facebook.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media