LEDER

Utfordrer småkongene

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Helseminister Bent Høies sykehustale var gjennomsyret av målet om å skape pasientenes helsetjeneste. Når det understrekes så sterkt, signaliserer helseministeren at dagens helsevesen ikke alltid er organisert til beste for pasienten. Sykehustalen er rettet til de ansatte og ledelsen ved landets mange helseforetak. Den skal være et styrings- og oppdragsdokument som gir statsråden en årlig anledning til å være øverste sjef. Symptomatisk avsluttet Høie sin tale med en liten anekdote om en lege som overfor en medarbeider som arbeider med forbedringer i systemet, sukker frustrert over alle styringssignalene som kommer ovenfra. Hvorpå medarbeideren korrigerer legen og sier at «dette er et styringssignal nedenfra.»

Å skape pasientens helsetjeneste innebærer ifølge Høie «å flytte makt fra andre som har makt, til pasienten». Så kan vi og de ansatte i helsevesenet spørre oss hvem de «andre» er. Leger og sykepleiere? Profesjonsforeninger? Sykehusdirektører? Mektige byråkrater i de regionale helseforetakene? Det er mange å ta av. Trolig er Høies ønske om fritt behandlingsvalg for pasientene og større bruk av private klinikker også begrunnet i behovet for å bryte opp dagens maktstrukturer. Han understreker nemlig i sykehustalen at målet ikke er å undergrave det offentlige tilbudet. Tvert imot tror helseministeren at økt konkurranse mellom sykehus, mellom avdelinger og mellom offentlige og private tilbud vil skjerpe alle. Det kan han ha rett i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer