Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Utfordrer småkongene

Ingress

Meninger

Helseminister Bent Høies sykehustale var gjennomsyret av målet om å skape pasientenes helsetjeneste. Når det understrekes så sterkt, signaliserer helseministeren at dagens helsevesen ikke alltid er organisert til beste for pasienten. Sykehustalen er rettet til de ansatte og ledelsen ved landets mange helseforetak. Den skal være et styrings- og oppdragsdokument som gir statsråden en årlig anledning til å være øverste sjef. Symptomatisk avsluttet Høie sin tale med en liten anekdote om en lege som overfor en medarbeider som arbeider med forbedringer i systemet, sukker frustrert over alle styringssignalene som kommer ovenfra. Hvorpå medarbeideren korrigerer legen og sier at «dette er et styringssignal nedenfra.»

Å skape pasientens helsetjeneste innebærer ifølge Høie «å flytte makt fra andre som har makt, til pasienten». Så kan vi og de ansatte i helsevesenet spørre oss hvem de «andre» er. Leger og sykepleiere? Profesjonsforeninger? Sykehusdirektører? Mektige byråkrater i de regionale helseforetakene? Det er mange å ta av. Trolig er Høies ønske om fritt behandlingsvalg for pasientene og større bruk av private klinikker også begrunnet i behovet for å bryte opp dagens maktstrukturer. Han understreker nemlig i sykehustalen at målet ikke er å undergrave det offentlige tilbudet. Tvert imot tror helseministeren at økt konkurranse mellom sykehus, mellom avdelinger og mellom offentlige og private tilbud vil skjerpe alle. Det kan han ha rett i.

En rapport fra Riksrevisjonen viser at det er store forskjeller mellom sykehusene når det gjelder effektivitet og ressursutnyttelse. Dersom de dårligste sykehusene lærte av de flinkeste, ville mye være gjort, mener Høie. Det gjelder blant annet utnyttelsen av kapasiteten ved de forskjellige sykehusene. Det har vært et tema i årevis og foranlediget krav om lengre åpningstider ved offentlige klinikker.

Mange av elementene i Høies sykehustale, og hans bebudede stortingsmeldinger og høringsforslag, vil garantert vekke debatt. Det er han selv forberedt på. «Jeg kan love dere et spennende år med debatter som vil gå høyt, og som kan bli førende for helsetjenesten i årtier framover.» Det er offensive toner fra en minister som i år må vise at det er sammenheng mellom det han sa i opposisjon og det han nå gjør.