MANGE ARKIVKLIPP: Muzu.tv er ikke i nærheten av å kunne utfordre Youtube foreløpig. Men mange videonettsteder forsøker nå å posisjonere seg i kjølvannet av konflikter mellom Youtube og rettighetshavere. FAKSIMILE: MUZU.TV
MANGE ARKIVKLIPP: Muzu.tv er ikke i nærheten av å kunne utfordre Youtube foreløpig. Men mange videonettsteder forsøker nå å posisjonere seg i kjølvannet av konflikter mellom Youtube og rettighetshavere. FAKSIMILE: MUZU.TVVis mer

Utfordrer Youtube på musikkvideoer

Bransjekrangel gir flere aktører.

(Dagbladet.no): Youtube er den klart største videodelingstjenesten, men siden er definitivt ikke like populær blant alle dem som eier rettighetene til innhold som musikk, film og fotball.

I kulissene jobber nå en rekke nye videoaktører for å posisjonere seg.

En av de mest spennende på musikkvideofronten heter Muzu.tv.

Skal gi inntekter
Muzu har nå signert kontrakter med flere uavhengige plateselskaper - blant dem XL, Matador, Rough Trade og Cooking Vinyl. Sistnevnte, som blant annet representerer Prodigy og Todd Rundgren, signerte i går.

Muzu har selvsagt ikke tilbud som er i nærheten av Youtube - men de makter i hvert fall å gjøre bransjen fornøyd.

- Fram til i dag hadde vi latt være å gjøre avtaler med mange videoplattformer på nettet, fordi vi følte at vi ikke ble ordentlig kompensert og fordi aktørene ikke har hatt det riktige fokuset, sier Martin Goldschmidt, direktøren i Cooking Vinyl, til nyhetsbyrået Reuters.

- Muzu.tv skiller seg fra alle andre videonettsteder. Den er bygget for plateindustrien, og vi regner med at potensialet for inntekter er store, sier han.

Muzu er et irsk selskap, og til Independent.ie sier direktør Mark French at han mener de selv har store fordeler kontra for eksempel Youtube.

- Vi gir annonsører muligheten til å plassere sine videoreklamer på en side som tilbyr profesjonelt innhold, ikke innhold som er skapt av brukere. Det er ikke nok gode nok reklameløsninger på nettet slik det er i dag, sier han.

Viktig år for Youtube
At deler av bransjen nå ser etter andre muligheter enn Youtube, ble illustrert da giganten Warner Music nylig trakk seg fra avtalen de hadde på grunn av mangel på inntekter.

Seinere i år er det også ventet at Youtube må gjennom flere søksmål - blant annet ett signert Premier League.

Ifølge CNet er imidlertid en av Warners konkurrenter, Sony BMG, i ferd med å fornye avtalen med den Google-eide videogiganten.

Mange av nettsidens brukere protesterer nå også høylytt mot Warner. De misliker sterkt at gamle videoer, laget på tida da avtalen mellom Warner og Youtube fremdeles var gjeldende, nå blir fjernet.