<strong>PORTRETTERER KJÆRESTER:</strong> Nicolai Cleve Broch og Agnes Kittelsen har begge bærende roller i NRKs kommende storsatsing,«Halvbroren». De spiller kjærestene Barnum og Vivian. Foto: Monster TV / NRK
PORTRETTERER KJÆRESTER: Nicolai Cleve Broch og Agnes Kittelsen har begge bærende roller i NRKs kommende storsatsing,«Halvbroren». De spiller kjærestene Barnum og Vivian. Foto: Monster TV / NRK Vis mer

- Utfordringen blir å hamre inn at dette ikke er «Erobreren»

Slik blir NRKs storsatsing «Halvbroren».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): To år og fem måneder er gått siden det ble kjent at Lars Saabye Christensens prisbelønnede roman «Halvbroren» blir tv-serie på NRK.

De ferske bildene Dagbladet viser eksklusivt i dag, er de første fra serien, og er ment som en introduksjon av skuespillerne og deres roller.

- «Halvbroren» blir bare bedre og bedre, og det blir morsomt å få vise den fram, sier seriens produsent og Monster-sjef Olav Øen, som håper på premiere på nyåret.

Stor, dyr satsing Seriens totalbudsjett er på 67 millioner kroner, og er én av både NRK og produksjonsselskapet Monsters største dramasatsinger noensinne.

Til sammenlikning hadde dramaserien «Koselig med peis» et budsjett på 30 millioner kroner, og «Erobreren» kostet ifølge NRK 52,3 millioner.

<strong>FAR OG SØNN:</strong> Jon Øigarden (i midten) spiller Barnums far, Arnold og Oskar Lundevold spiller unge Barnum. Frank Kjosås har rollen som halvbroren Fred. Foto: Monster TV / NRK
FAR OG SØNN: Jon Øigarden (i midten) spiller Barnums far, Arnold og Oskar Lundevold spiller unge Barnum. Frank Kjosås har rollen som halvbroren Fred. Foto: Monster TV / NRK Vis mer

«Halvbroren» skal bestå av åtte episoder på 45 minutter hver, noe som gir en minuttpris på over 186 000 kroner.

- Å holde seg til budsjettet er alltid en utfordring, samtidig som det er viktig, særlig når det er så stort. Drama er dyrt, og særlig historisk, episk drama som dette, sier Øen, og legger til at produksjonsselskapet har holdt seg innenfor de gitte økonomiske rammene.

Stjernespekket Produsent Olav Øen forteller at de har brukt nesten et år på å finne og teste skuespillere til nøkkelrollene.

I fjor vår ble det kjent at de som skal gi liv til Saabye Christensens karakterer på skjermen er blant andre Mariann Hole, Jon Øigarden, Agnes Kittelsen og Nicolai Cleve Broch.

Den 99 dager lange opptaksperioden, som startet i mai i fjor, er produsent Øen godt fornøyd med.

<strong>FØDSEL:</strong> Mariann Hole (i midten) spiller halvbrødrenes mor Vera i serien. Bildet viser Barnums fødsel. Foto: Monster TV / NRK
FØDSEL: Mariann Hole (i midten) spiller halvbrødrenes mor Vera i serien. Bildet viser Barnums fødsel. Foto: Monster TV / NRK Vis mer

- Det er en stor produksjon som krever mye logistikk og mye planlegging. Men vi hadde en bra prosess og opptaksperiode som jeg er veldig «happy» med.  Vi har et veldig bra cast som vi brukte god tid på å finne. Og de leverte det de skulle.

Saabyes forventninger Øen sier at de har kjent på det presset det er å skulle adaptere en prisbelønnet roman til fjernsynsunderholdning.

- Etter å ha fått et «ja» fra Saabye Christensen, har det vært veldig viktig for oss å realisere dette. Å laga drama med utgangspunktet i en roman fører alltid med seg press, også i form av seertall, sier Øen.

Da tv-nyheten først ble kjent sa Saaby Christensen til Dagbladet at han ønsket seg en «poetisk, dramatisk, barokk, frodig, leken, morsom og overraskende» serie.

Etter «Erobreren» Og ifølge Øen virket forfatteren, som har fulgt prosessen, fornøyd med serien slik den ser ut nå.
Sist NRK satset stort på drama, gikk det ikke helt som håpet.

«Erobreren», som er basert på Jan Kjærstads bøker, opplevde i vår seerflykt fra kanalen. I løpet av de første tre episodene mistet serien nær 200 000 seere.

<strong>VOKSEN OG UNG:</strong> Nicolai Cleve Broch spiller hovedrollen som kortvokste Barnum Nilsen i «Halvbroren». Oskar Lundevold spiller den yngre versjonen av samme karakter. Foto: Monster TV / NRK
VOKSEN OG UNG: Nicolai Cleve Broch spiller hovedrollen som kortvokste Barnum Nilsen i «Halvbroren». Oskar Lundevold spiller den yngre versjonen av samme karakter. Foto: Monster TV / NRK Vis mer

Filmanmelder og -entusiast Einar Aarvig tror det kan bli en utfordring for «Halvbroren» at den skal sendes etter «Erobreren»:

- Det er mange likheter mellom de to seriene, og utfordringen for denne blir å hamre inn at den ikke er «Erobreren». Det er en annen regissør, annen forfatter og ulike produksjonsselskap.

- Lurt å «renvaske seg» Aarvig sier at han tror at «Halvbroren» vil blir ganske mye bedre enn «Erobreren», men at han tror det er viktig å understreke at dette er to ulike produksjoner.

- Dette er såpass kostbare greier at det kan være lurt å «renvaske seg» litt, og det kan bli en utfordring, sier Aarvig.

Øen har imidlertid ikke latt seg påvirke særlig av den «Erobrerens» sviktende seertall.

<strong>OPPHAVSMANNEN:</strong> Forfatter Lars Saabye Christensen utga «Halvbroren» i 2001, og har siden fått blant annet Brageprisen og Bokhandlerprisen for romanen.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
OPPHAVSMANNEN: Forfatter Lars Saabye Christensen utga «Halvbroren» i 2001, og har siden fått blant annet Brageprisen og Bokhandlerprisen for romanen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Vi har konsentrert oss om å gjøre denne adapsjonen og å få det til å funke på tv. Det er klart at alle som lager tv vil ha publikum, og vi håper at mange vil se. Men det er det ikke vi som kontrollerer. Vi må bare stole på oss selv og håpe at det treffer.

«Halvbroren»

• Prisbelønnet roman av Lars Saabye Christensen fra 2001.

• Blir tv-serie med premiere i 2013, produsert av Monster for NRK.

• Skal bestå av åtte episoder av 45 minutter.

• Nicolai Cleve Broch, Agnes Kittelesen og Jon Øigarden har bærende roller i tv-serien.

• Per-Olav Sørensen er regissør, og Mette-Marit Bølstad har skrevet filmmanuset.

• Har fått 9,5 millioner kroner av Norsk Filminstitutt i produksjonstøtte. Totalbudsjettet er på 67 millioner kroner.

Kilder: NRK, Norsk filminstitutt, Wikipedia

Rollelista

• Barnum (bokas jeg-person): Nicolai Cleve Broch

• Fred (Barnums halvbror): Frank Kjosås

• Vera (halvbrørenes mor): Mariann Hole

• Arnold (Barnums far og Veras mann): Jon Øigarden

• Boletta (Veras mor): Marianne Nielsen

• Den Gamle (Bolettas mor): Ghita Nørby

• Vivian (Barnums kjæreste): Agnes Kittelsen

• Peder (Barnum og Vivians kjæreste): Ola G. Furuseth

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer