Utfordringene i Sør-Afrika

Jeg undres om det er noe land i verden hvor fortiden sitter slik i veggene som i Sør-Afrika. Fortiden er i nuet, er overalt: i media, i forholdet svart og hvit, i svarte townships, i den omseggripende volden, på gaten, i skolene, i kirkene, i kjøpesentrene og naturligvis på Robben Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fortiden sitter i veggene, og det er ingen oppbyggelig fortid, men en fortid av død, vold, undertrykkelse og ufattelig umenneskelighet. Neppe noe annet sted kan en gjenoppleve apartheidtiden mer konkret, rå og umenneskelig enn foran TV-skjermen når the Truth and Reconciliation Committee (TRC) - sannhets- og forsoningskommisjonen - prøver å finne ut hva som egentlig skjedde under apartheid og hvordan den vanskelige spenningen mellom forsoning og sannhet skal balanseres.

Når sannheten avdekkes - hvordan skal en forholde seg til hvite politioffiserer som forteller om hvordan de brutalt sendte apartheidmotstanderne i døden, med et kuleskudd bak øret eller ved tortur; hvordan Steve Biko hensynsløst ble torturert til døde? Deres bekjennelser brettes ut på TV-skjermen så å si daglig, og det skal senere avgjøres om disse og andre med store forbrytelser fra apartheidtiden skal få amnesti.

Og hva med de virkelig store menn bak apartheid, Botha og endog de Klerk? I en tankevekkende meningsmåling nylig foretatt av Human Sciences Research svarte bare 26 prosent av de hvite at de trodde at TRC ville frembringe forsoning, mens prosenttallene for svarte var 70 prosent, asiater 59 prosent og 53 prosent blant fargede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer