80-TALLSFRELST: Henrik Langelands store, litterære prosjekt går i dybden på 80-tallet. Ikke på Ball-gensere og Grorud-palmer, men heller den viktige brytningstida, som formet dagens Norge. Foto: Håkon Eikesdal
80-TALLSFRELST: Henrik Langelands store, litterære prosjekt går i dybden på 80-tallet. Ikke på Ball-gensere og Grorud-palmer, men heller den viktige brytningstida, som formet dagens Norge. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Utforsker 80-tallet utover Ball-gensere og Grorud-palmer

- Mitt livs viktigste litterære prosjekt, sier Langeland.

||| (Dagbladet): - Det er ingen grunn til å legge skjul på at dette er mitt viktigste stoff og litterære prosjekt, sier forfatter Henrik H. Langeland til Dagbladet.

Han opplevde betydelig suksess med «Wonderboy» og «Francis Meyers lidenskap», og har nettopp gjort ferdig romanen han egentlig har ventet med å skrive.

«Verdensmestrene» tar for seg ett år av livet til fire familier fra vidt forskjellige sosiale lag. Handlingen er lagt til 80-tallets Oslo. I boka møter vi nikkersadelen fra Holmenkollåsen, kulturradikalerne fra Husebygrenda, arbeiderklassefamilien fra Oppsal og sikh-innvandrere fra Haugerud.

Romanen, som utgis i september, er en frittstående første del i en serie bøker, som skal følge familiene fra 1982 og fram til nyttårsaften 1999. Fire bøker var planlagt, men Langeland åpner nå for flere.  

Litterært prosjekt
- Det er dette jeg skal holde på med det neste tiåret. Jeg har brukt ni år og to måneder på å samle stoff rundt denne ideen. Men det er først de siste to åra jeg har følt meg klar til å skrive roman av dette. De romanene jeg har skrevet hittil har vært en forutsetning for å kunne skrive «Verdensmestrene». Det tar gjerne 1000 sider med skriving og stryking, før man lærer seg å skrive gode romaner, sier Langeland.

Ideen fikk han på Cuba i 2001. Langeland forsøkte å finne ut hvilken hendelse som sto sterkest i nordmenns kollektive hukommelse. Oddvar Brås stavbrekk under VM på ski i Holmenkollen i 1982 skilte seg ut. Det er denne situasjonen som binder de fire familiene sammen i begynnelsen av romanen.

- Alle nordmenn over 35 bærer med seg den kollektive erindringen av stavbrekket, mye på grunn av det kjente «hvor var du da Brå brakk staven?»-spørsmålet, sier Langeland.

Han mener det også var på denne tida ideen om nordmenn som verdensmestere befestet seg i folkesjela.

- Vi slo England i fotball i 1981, og ble verdensmestere på ski i kollen i 1982. Tanken om oss som verdensmestere har ikke bare med petroleumsinntektene å gjøre, sier han.

Undervurdert
Han mener Ball-genserens tiår ufortjent har havnet i skyggen av 60- og 70-tallet som en viktig epoke mot utviklingen av dagens samfunn.

- Gjennom fire familier forsøker jeg å anskueliggjøre hva det ville si å vokse opp i Oslo og Norge i denne undervurderte epoken. Familiene representerer fire hjørner i det norske samfunnet. Generasjonsborgerskapet og venstreradikalerne mister makt, mens industriarbeidernes barn og innvandrernes andregenerasjon er på oppadgående, sier Langeland.

Der «Wonderboy» handlet om finans og media, og «Francis Meyers lidenskap» om universitetsmiljøet, tror Langeland at «Verdensmestrene» har et bredere nedslagsfelt.

- Den har et mørke og et annet alvor enn de tidligere bøkene ikke har. Jeg synes selv det er blitt det beste jeg har skrevet hittil, sier Langeland.