Anmeldelse av Mellom nord og natt av Gøhril Gabrielsen

Utforsker mystisk dødsfall

I Gøhril Gabrielsens nye roman er mødrene så intenst til stede i døtrenes liv at resultatet er fatalt.

FOR MYE MORSKJÆRLIGHET: Gøhril Gabrielsen tar utgangspunkt i en lite dokumentert historie fra Edith Södergrans barndom, og dikter den inn i en historie om kvelende mødre. Foto: ASCHEHOUG
FOR MYE MORSKJÆRLIGHET: Gøhril Gabrielsen tar utgangspunkt i en lite dokumentert historie fra Edith Södergrans barndom, og dikter den inn i en historie om kvelende mødre. Foto: ASCHEHOUG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mødre har inntatt en utsatt plass i norsk litteratur i det siste. Skildringene, særlig av mor/datter-forholdet, er alt annet enn flatterende. Mor svikter, mor er fraværende.

I Gøhril Gabrielsens nye roman, «Mellom nord og natt», forholder det seg motsatt. Her er mødre så intenst til stede i sine døtres liv at resultatet er drepende.

Romanen er Gabrielsens sjette etter debuten i 2006 med «Uvanlige hendelser». Den kritikerroste «Ankomst» fra 2017 befestet inntrykket av en litterær stemme som evner å framkalle uhygge. «Mellom nord og natt» er ingen thriller, men den gjennomgående tonen i romanen er illevarslende og ubehagelig.

Uten spor

Som i «Ankomst» veves her en gammel historie inn i en nåtidsberetning. Ekstra pirrende blir det selvsagt at det historiske handler om en autentisk skikkelse, den høyt elskede poeten Edith Södergran (1892-1923), hun som skrev det hyppig siterte dødsdiktet «Landet som icke är». Før Edith Södergran døde av tuberkulose bare 31 år gammel, insisterte hun på at alle spor etter henne skulle brennes: «Jag vill icke lemna något åt likmaskara».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer