Utgir kokeboka til Gertrude Steins kjæreste på norsk

Det nystartede forlaget Grapefrukt forlag starter virksomheten med å gi ut «Alice B. Toklas kokebok». Den kom for første gang ut i 1954, men aldri tidligere har vært oversatt til norsk.

(Dagbladet.no): Alice B. Toklas var Gertrude Steins kjæreste, og sammen holdt de gjestebud for kunstnervenner som Pablo Picasso, Ernest Hemingway, James Joyce og Henri Matisse i Paris i 1920-åra.

Men Toklas var et for offentligheten ukjent navn fram til Gertrude Stein i 1933 skrev «The Autobiography of Alice B. Toklas».

- Jeg er veldig glad i den boka, og kjente også til kokeboka. Ved en tilfeldighet oppdaget jeg at kokeboka ikke var utgitt på norsk, og samtidig så jeg at det i år er hundre år siden Stein og Toklas møttes. Da ba jeg om rettighetene til å gi ut «Alice B. Toklas kokebok», forteller den ferske forleggeren Karen Hagen til Dagbladet.no.

Åpen dør

Hun starter med et opplag på tusen bøker. I tillegg til oppskrifter består boka av rike skildringer av måltider, personlighetene i den litterære salongen, mote, filosofi, kunst, reiser - og samboerskapet med Gertrude Stein.

Først og fremst foregikk gjestebudene i mellomkrigstida.

- Hvordan var disse salongene, uformelle middager eller mer som en klubb?

- Det var flere salonger i Paris på denne tida. Hos Toklas og Stein var det en fast gjeng som møttes, men de hadde veldig åpen dør. Alice var veldig glad i å lage mat, og gjestene fikk både åndelig og fysisk føde. Som oftest satt Gertrude i salongen og diskuterte med mannfolka, mens Alice var på kjøkkenet med damene.

GODE HISTORIER: Brit Bildøen har skrevet etterord til den norske utgaven av «Alice B. Toklas kokebok», mens Bagatelle-sjef Eyvind Hellstrøm har skrevet forord. Han arrangerer også bokas lanseringsfest. - Men der blir det ikke akkurat hasjfudgekaker, sier Karen Hagen. Dette bildet av Gertrude Stein og Alice B. Toklas (med hatt) er tatt av Cecil Beaton. Foto: FAKSIMILE FRA OMSLAGET AV BOKA
GODE HISTORIER: Brit Bildøen har skrevet etterord til den norske utgaven av «Alice B. Toklas kokebok», mens Bagatelle-sjef Eyvind Hellstrøm har skrevet forord. Han arrangerer også bokas lanseringsfest. - Men der blir det ikke akkurat hasjfudgekaker, sier Karen Hagen. Dette bildet av Gertrude Stein og Alice B. Toklas (med hatt) er tatt av Cecil Beaton. Foto: FAKSIMILE FRA OMSLAGET AV BOKA Vis mer

Hasjkaker fra venner

- Jeg må også spørre: Inneholder boka en oppskrift på hasjkaker?

- Ja, det hele er med. Opprinnelig håpet nok det amerikanske forlaget Harpers å få pikant informasjon da de ba Alice Toklas skrive en bok. I neste omgang ba hun mange venner bidra. Det er et helt kapittel der inne med oppskrifter fra venner, blant annet den på hasjkaker. Da det amerikanske forlaget oppdaget det, tok de den ut, men den kom med i den engelske versjonen, forteller Hagen.

Verken den svenske og danske forleggeren har tatt med hasjkakene, men Grapefrukt forlag har valgt å beholde både de opprinnelige illustrasjonene og oppskrifen.

- Det er jo kulturhistorie, det òg.

ØNSKET FLERE UTGIVELSER: Karen Hagen ønsket også å utgi «Alice B. Toklas\' selvbiografi», som har vært utgitt på norsk for lenge siden. - Men der åpnet det seg ingen dører, forteller hun til Dagbladet.no.