Utgir kokeboka til Gertrude Steins kjæreste på norsk

Det nystartede forlaget Grapefrukt forlag starter virksomheten med å gi ut «Alice B. Toklas kokebok». Den kom for første gang ut i 1954, men aldri tidligere har vært oversatt til norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Alice B. Toklas var Gertrude Steins kjæreste, og sammen holdt de gjestebud for kunstnervenner som Pablo Picasso, Ernest Hemingway, James Joyce og Henri Matisse i Paris i 1920-åra.

Men Toklas var et for offentligheten ukjent navn fram til Gertrude Stein i 1933 skrev «The Autobiography of Alice B. Toklas».

- Jeg er veldig glad i den boka, og kjente også til kokeboka. Ved en tilfeldighet oppdaget jeg at kokeboka ikke var utgitt på norsk, og samtidig så jeg at det i år er hundre år siden Stein og Toklas møttes. Da ba jeg om rettighetene til å gi ut «Alice B. Toklas kokebok», forteller den ferske forleggeren Karen Hagen til Dagbladet.no.

Åpen dør

Hun starter med et opplag på tusen bøker. I tillegg til oppskrifter består boka av rike skildringer av måltider, personlighetene i den litterære salongen, mote, filosofi, kunst, reiser - og samboerskapet med Gertrude Stein.

Først og fremst foregikk gjestebudene i mellomkrigstida.

- Hvordan var disse salongene, uformelle middager eller mer som en klubb?

- Det var flere salonger i Paris på denne tida. Hos Toklas og Stein var det en fast gjeng som møttes, men de hadde veldig åpen dør. Alice var veldig glad i å lage mat, og gjestene fikk både åndelig og fysisk føde. Som oftest satt Gertrude i salongen og diskuterte med mannfolka, mens Alice var på kjøkkenet med damene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer