KOMMER UT PÅ ENGELSK: «Vi ses i morgen» får begeistret kritikk i mange danske aviser. I august er boka klar for det engelsktalende markedet, og som Renberg selv sier det: Det kan bety alt eller ingenting. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOMMER UT PÅ ENGELSK: «Vi ses i morgen» får begeistret kritikk i mange danske aviser. I august er boka klar for det engelsktalende markedet, og som Renberg selv sier det: Det kan bety alt eller ingenting. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Utgis på engelsk og får drahjelp av kompis Knausgård

Tore Renbergs roman roses opp i skyene av danske kritikere.

(Dagbladet): Tore Renbergs «Vi ses i morgen» fikk strålende kritikk, ikke minst i Dagbladet.

Denne våren bruker Danske Gyldendal muskler på Oktober-forfatteren og får drahjelp av litteraturanmelderne som er «vilt begeistret» for Renbergs siste roman.

Det lover godt før lansering i Storbritannia i august. Til høsten er det dermed klart for en internasjonal lansering av forfatteren fra Stavanger.

- Nå er det så spennende at jeg bare må roe meg helt ned. For det kan være alt eller ingenting. Men jeg har aldri før opplevd en slik start på utenlandseventyret, sier Tore Renberg (41) fornøyd til Dagbladet.

Det britiske forlaget Arcadia er entusiastiske, og boka kommer også ut i Sverige og Frankrike til høsten.

- Det er jo nådeløst. Løsner det i England, kan alt skje. England er billetten, sier han.

Sjefsredaktør Karen Sullivan i Arvadia sier at boka er «en usedvanlig roman som framviser et slående presist bilde av dagens Norge, Renberg har også pågangsmotet og entusiasmen som er nødvendig for å få boken ut til et bredt publikum i Storbritannia», uttaler hun.

«Vilt morsomt» «Norske Tore Renberg er tilbake med en grotesk komedie om ulykkelig emoungdom, småborgerlige gangstere og diffuse lengsler. Det er vilt, og det er også vilt morsomt», skriver Thomas Thurah i Informationen.

Den 604 siders romanen var et nytt kapitel i Renbergs forfatterskap der han dukker ned i oljebyen Stavangers underverden, altså et ganske annet univers enn Jarle Klepp-romanene.

AMBISIØS: Tore Renberg hadde en enorm suksess med bøkene om Jarle Klepp, og legger ikke skjul på at han gjerne vil måles mot de beste.Han legger heller ikke skjul på at han får litterær drahjelp av sin gamle kompis Karl Ove Knausgård. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AMBISIØS: Tore Renberg hadde en enorm suksess med bøkene om Jarle Klepp, og legger ikke skjul på at han gjerne vil måles mot de beste.Han legger heller ikke skjul på at han får litterær drahjelp av sin gamle kompis Karl Ove Knausgård. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Selv kaller han boka en «barokk underholdningsroman», og den danske kritikerrosen virker unison.

«Renberg tar kontroll på kontinentet med «Vi ses i morgen». Ei bok som kaller på både latterbrøl og medfølelse ... en festlig demonstrasjon av litterært overskudd. Det er fullt trøkk i talespråket ... — og det er en egen underfundighet i både persongalleri og hendelser», skriver Jon Helt Haarder i Jyllands-Posten.

Kirsteligt Dagblads anmelder inntar romanen «i store, glupske munnfuller» mens ukebladet Alt for damene mener han skildrer sine skakkjørte karakterer «med et stort skrivetalent, som fanger meg inn og holder meg fast».

- Løst opp beltet -Det er så deilig at det virker som kritikerne er på frislipp og formidler leselyst. Det er digg at de opplever boka som litt frekk. For det var jo det jeg ville med denne romanen: Å knytte opp alle knuter og løse opp beltet, sier han.

- Er det slik at du kunne tenke deg internasjonal suksess?

- Ja, det skal jeg ikke nekte for. Det er interessant og gøy å bli målt med andre forfattere på en internasjonal arena, det er noe med det. Jeg er ikke redd for å si at jeg er skikkelig ambisiøs. Man blir selvsagt ydmyk for en slik utenlandslansering, men jeg kjenner samtidig at jeg er skikkelig klar. Jeg tror denne romanen er min beste sjanse, sier Renbeg som roser det britiske forlaget.

Drahjelp av kompisen Jo Nesbø, Per Petterson og Karl Ove Knausgård har banet vei. Renberg merker en positiv holdning.

- Norsk litteratur har tatt rennefart der ute. Det skyldes mange år med store suksesser.

- Din kompis Knausgård har gitt deg drahjelp?

- Ja, rett og slett. Det er klart han gjør det.

- Litterær gullalder I Expressen, en av Sveriges største aviser, skriver litteraturviter Victor Malm at han ser begynnelsen på en litterær gullalder i Norge som han ikke ser i Sverige. I artikkelen, som har overskriften «Norge mer enn bare olje», framhever han spesielt tre forfattere som alle kommer fra netttopp Oktober forlag: Hanne Ørstavik, Karl Ove Knausgård og Tore Renberg.

SUKSESSFILM: Skuespillerne i filmen «Mannen som elsket Yngve» som fikk strålende kritikker, ikke minst i Dagbladet.F.v. regissør Stian Kristiansen, hovedrolleinnehaver Rolf Kristian Larsen (24) og forfatter Tore Renberg. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET
SUKSESSFILM: Skuespillerne i filmen «Mannen som elsket Yngve» som fikk strålende kritikker, ikke minst i Dagbladet.F.v. regissør Stian Kristiansen, hovedrolleinnehaver Rolf Kristian Larsen (24) og forfatter Tore Renberg. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET Vis mer

Malm roser virkelig Renberg opp i skyene.

«Vi ses i morgen er en teknisk kraftprestasjon. På vital, maksimalistisk prosa veksler romankarakterenes perspektiv i en flettende bevegelse som sakte og sikkert tar oss mot et knockende bra crescendo. Tonen kjennes ny, frisk, fylt av hjertet.»

Ny roman til høsten Det få visste da boka kom ut i september i fjor, var at han allerede hadde skrevet oppfølgeren som kommer til høsten.

- Jeg så at det ble for langt, at det var 500 sider igjen. Så jeg delte den bare i to, og mens første bok kom ut, kunne jeg sitte og finpusse på bok to, forteller Tore Renberg.

- Hvorfor røpet du ikke at det kom en oppfølger?

- Jeg hadde ikke lyst til å gå ut med det fordi det har vært en tetthet av serier i det siste, og at det kunne risikere å stå i veien for romanen. Det er jo en stor omveltning i forfatterskapet mitt, og jeg trodde det skulle ta lenger tid å snu skuta.

Teksas-serien «Angrep fra alle kanter» heter neste roman i bokserien som han kaller Teksas-serien.

- Jeg følger jo Hillevåg-gjengen som får et nytt og drøyt oppdrag opp i hendene. Denne boka er mer thrilleraktig, og morsommere og mørkere enn den forrige.

Renberg har satt seg en helt bestemt tidsramme for handlingen: Ganske så nøyaktig ni måneder.

- Cecilie blir jo gravid i første bok og jeg skal slutte med at ungen blir født. Om det blir tre eller fire bøker, vet jeg ikke.

Føler seg fri Danskene har allerede kjøpt oppfølgeren. Renberg innrømmer at han er ganske så fornøyd om dagen.

- Det føles som jeg har muskler for tida. Jeg går på jobb og gir blanke i hvor vinden blåser, det er den tydeligste følelsen jeg har. Jeg føler meg skikkelig fri som forfatter, og holder bare på med det jeg kan og vil. Å føle at man har god integritet og å føle selvstendighet, det er vel det som er poenget enten du heter Jon Fosse eller Tore Renberg, sier han fornøyd. 

PRISER: Kulturminister Trond Giske offentliggjorde årets prisvinner av Bokhandlerprisen som ble Tore Renberg.  

Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet
PRISER: Kulturminister Trond Giske offentliggjorde årets prisvinner av Bokhandlerprisen som ble Tore Renberg. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet Vis mer
AKTIV FYR: Janove Ottesen og Tore Renberg har gått sammen om å lage teater av Kaizer Orchestras univers og har samarbeidet ved flere aneldninger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKTIV FYR: Janove Ottesen og Tore Renberg har gått sammen om å lage teater av Kaizer Orchestras univers og har samarbeidet ved flere aneldninger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer