Utholdelig letthet

Mye sjarm, litt lite tyngde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Selma Lønning Aarø kombinerer litterære moter fra to tiår i sin nye roman. Hun fokuserer, som 90-tallsromanen, på familien og de nære bånd. Og hun problematiserer og tøyser litt med de siste åras hang til selvbiografi; med bruken av eget forfatternavn, venner og familie, og private bilder i romaner. Det hele smeltes sammen til en lekende og lettbent roman om oppvekst på åttitallet. Forfatteren i romanen, kalt Selma Lønning Aarø, bestemmer seg for å skrive en oppvekstroman basert på faktiske hendelser. Hun erkjenner at idet hun «skriver ei bok om seg selv, skriver hun også ei bok om sine pårørende». Dermed synes det som en god idé å vise de impliserte manuset underveis. Det er det ikke.

Fotnotesystem

I fotnoteliknende tillegg til hvert kapittel som forfatteren skriver, får vi familiens reaksjoner. Forfatterens forsøk på å få gehør for sin versjon av barndomsopplevelsene strander stort sett. Det blir korreksjoner og heftige protester. Ikke minst fra den stadig mer oppskjørtete moren, som prøver å få den stadig mer hageslumrende og innadvendte faren, med på laget: «Ottar, roper moren, nå skriver hun at du er kriminell! Kriminell!». Eller: «Ottar, du blir nødt til å lese alt dette grusomme hun skriver (...) - Tut, tut, tut, tut, tut, sier forfatterens far. - Hva i all videste verden er det du driver med? - Han leser til båtførerprøven. Hadde du interessert deg litt mindre for meg og litt mer for ham, ville du ha visst det, sier forfatteren. - Hva betyr tut, tut, tut, tut, tut? - Det betyr: Jeg forstår ikke din manøver.»Det går så langt at moren forsøker å kjøpe manuset for å hindre utgivelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer