Debatt: Kyllingproduksjon

Utidig forsøk på grønnvask

Det hjelper lite at fjørfenæringa peker på at forholdene i utlandet er enda verre.

TETT I TETT: Norsk fjørfe lever så tett at de ikke har sosialt rom til å kommunisere ordentlig, utføre atferdsbehov eller hvile i fred uten å bli forstyrret av andre, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
TETT I TETT: Norsk fjørfe lever så tett at de ikke har sosialt rom til å kommunisere ordentlig, utføre atferdsbehov eller hvile i fred uten å bli forstyrret av andre, skriver innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Mens den norske grisenæringa står midt oppe i tidenes omdømmekrise, ser Fjørfelagets daglige leder sitt snitt til å forsøke å grønnvaske kylling som et bedre kjøttalternativ. Innlegget i Dagbladet 20. juni av Margrete Brantsæter er omtrent like upassende som Gildes rystende reklamer dagen etter Brennpunkt-dokumentaren om gris.

Brantsæter hevder at kyllingens velferd ivaretas gjennom regelverk, dokumentasjon og kontroller. Men hun unnlater å erkjenne de store, systematiske velferdsutfordringene kyllingproduksjonen sliter med. Problemer man ikke kan klandre den enkelte bonden for, men en samlet næring og et politisk virke som ikke har tatt på alvor de lidelsene dagens produksjonssystemer påfører kyllingene.

Norge importerer en kyllingrase med alvorlige helseproblemer, til tross for at lovverket ikke tillater avl som påvirker dyrenes helse negativt.

Inneklimaet i kyllinghuset er så ille at bøndene må bruke gassmaske for å oppholde seg i husdyrrommet.

Selv om det finnes grundig dokumentasjon på alvorlige velferdsproblemer når det holdes mer enn 25 kilo kyllinger per kvadratmeter, holdes norske kyllinger i dag på 36 kilo per kvadratmeter.

Det hjelper lite at fjørfenæringa peker på at forholdene i utlandet er enda verre, når norske fugler lever så tett at de ikke har sosialt rom til å kommunisere ordentlig, utføre atferdsbehov eller hvile i fred uten å bli forstyrret av andre.

Først når Fjærfelaget framstår redelig og erkjenner slike utfordringer kan de oppnå troverdighet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.