DEBATT

Debatt: Sentralisering

Utidig passreform

Mange stader vil folk som no enkelt kan skaffe seg eller fornye pass ved det lokale lensmannskontoret måtte bruke ein heil arbeidsdag på å gjera dette.

NYE REGLER: Jenny Klinge (Sp) ber om at alle lensmannskontorer og politistasjoner får fortsette å utstede pass og det nye nasjonale id-kortet. Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet
NYE REGLER: Jenny Klinge (Sp) ber om at alle lensmannskontorer og politistasjoner får fortsette å utstede pass og det nye nasjonale id-kortet. Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladet skreiv 21. september om korleis vi kan vente at passkøane blir enda verre i framtida. Den blå regjeringa fekk ved hjelp av Venstre og KrF først fire år til å gjennomføre sentraliserande reformar. No ligg alt an til at dei får fire nye år til å gjennomføre fleire slike reformer, eller deformer viss ein vil.

Ei av desse er ei endring av passutskrivinga i landet. Det vil truleg bli ein kraftig reduksjon av antal lensmannskontor og politistasjonar som skal kunne utskrive pass og det nye nasjonale id-kortet. Det er nye krav til kvalitet som visstnok skal ligge bak. Vi er alle einige om at vi treng ein sikker prosess for passutskriving, men verken regjeringa eller Politidirektoratet klarer å svara på kva som er problemet med at alle lensmannskontor som har passautomat i dag skal kunne halde fram med dette.

Dette er nemleg kravet vi i Senterpartiet vil stille – at alle dei lensmannskontora som innbyggjarane no kan oppsøkje for å få eit pass eller fornye passet sitt, skal behalde denne tenesta framover òg. Kostar det noko ekstra å få til dette, ja, då er vi villige til å betale for dette i årlege statsbudsjett. Dette rett og slett fordi det er utidig å svekke ei slik teneste for eventuelt å spara staten for noko pengar, når det samstundes er sterkt fordyrande og tidkrevjande for svært mange enkeltmenneske å skaffe seg pass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer