«Utilsiktede konsekvenser»

Demokrati: Mens målet for politiske handlinger og vedtak kan synes uskyldig nok, er det de utilsiktede konsekvenser som får størst betydning, påpeker professor Ottar Brox ved Norsk institutt for by- og regionforskning. Ikke desto mindre er det ofte en ren tilfeldighet om de blir diskutert. Hvis demokratiet skal fungere, krever det større gjennomsiktighet i samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Et eller annet sted i sine mange bøker sier den tyske demokrati-teoretikeren Jürgen Habermas noe sånt som dette: «En forutsetning for en {lsquo}herredømmefri' debatt og beslutningsprosess er at vi alle har innsyn i hva aktøren er ute etter.» Det er det litt for lett å være enig i: Debatten i forkant av regjeringsskiftet ville ha vært mer reell om vi visste om det var gasskraft eller regjeringsmakt Jens Stoltenberg var ute etter, eller om det var regjeringsskifte eller CO{-2} Bondevik helst ville unngå. Men dette kravet er selvfølgelig utopisk: Alle handlinger eller vedtak kan ha mange konsekvenser: «Målet» med konsesjonsloven for havbruk kan være markedstilpasning eller miljøhensyn, men likevel kan monopolgevinster for et privilegert laug være blant de viktigste konsekvensene av denne loven. Hvordan skulle vi kunne skaffe oss oversikt over slike konsekvenser, og finne ut hvilke som med noen rimelighet kan kalles «mål»? Hvilke konsekvenser er ønsket, planlagt eller forutsett - og av hvem? # Ingen politiker kan beskytte seg mot å bli tillagt motiver. Det billigste våpen i den politiske strid er å slenge ut slike beskyldninger: Du sier at ditt skatteforslag vil stimulere den økonomiske veksten. Men ditt egentlige motiv er å gjøre de rike rikere!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer