SNØ TIL LAVLANDSFOLKET: En appell til regjeringen. Dropp kampfly, bruk pengene på snøkanoner til lavlandsfolket. Det vil spare flere liv, mener artikkelforfatteren.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SNØ TIL LAVLANDSFOLKET: En appell til regjeringen. Dropp kampfly, bruk pengene på snøkanoner til lavlandsfolket. Det vil spare flere liv, mener artikkelforfatteren.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Utjamning av snøforholda nå!

Regjeringen må satse på snøkanoner istedenfor kampfly.

Meninger

At skisporten i stadig større grad tiltrekker seg de bemidlede klasser er velkjent. Det er forklaringen på Dagens Næringslivs tunge satsing på stoffområdet. Denne vinteren er det blitt mer enn synlig, siden det bare er folk med hytter på fjellet som har kunnet gå på ski og som triumferende har kunne sende bilder av drømmeforhold på sosiale medier. Vi skal ikke mistenke noen av de glade skientusiaster for å prange med sin rikdom. Spesielt ikke 68-erne. Vi vet jo at de ekte av dem ikke pranget med sitt bilhold, så hvorfor skulle de prange med skuteroppkjørte løyper i vakker vintersol fra sine helgedistrikter. Men vi som har fortsatt julefeiringen i lavlandet og trasket rundt med brodder, mistenker dem litt likevel. I hvert fall er vi misunnelige. Vi sier som barna: Det er uuuurettferdig.

Det er ikke mer enn ti år siden SSB-forskeren Odd Vaage påpekte skjevhetene. Han har sine funn fra diverse levekårsundersøkelser. Seinest i desember ga han uttalelser til (hvem ellers?) Dagens Næringsliv om fordelen ved å ha hytte på fjellet i disse snøfattige tider.

Både forskeren og jeg vokste opp i en tid da det var tømmerhoggere fra innlandet med nøktern inntekt og utdannelse som var best i sporet. Et liv med hardt skogsarbeid så ut til å være en forutsetning for å være ener i sporten. Byfolk var opptatt av andre ting. Skigåing var ikke en statusmarkør. I våre dager skryter selv enkelte bestselgende forfattere, som eksempelvis Henrik Langeland, av sin fornemmelse for snø. Før holdt slike seg til absint i mørke buler.

Nå er det lavlandsbefolkningen som trues av rusmisbruk hvis ikke snøen kommer. Vi minner om at den utvilsomt ivrige skiløper, forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide, har en bestilling på nye kampfly til vanvittig mange milliarder kroner. Vi krever at hun heller bruker pengene på snøkanoner til oss i lavlandsfolket. Nå!