Norge slokker FM-nettet som første nasjon

Utlandet følger Norges slokking av FM-nettet med argusøyne

Overgangen til DAB skaper overskrifter.

DAB-INTERESSE: Når Norge nå slukker FM-nettet, er vi førstemann ut. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
DAB-INTERESSE: Når Norge nå slukker FM-nettet, er vi førstemann ut. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Allerede 11. januar begynner stengingen av FM-nettet her til lands. Det går ikke upåaktet hen.

Denne uka skapte det overskrifter i aviser utenfor landegrensene, blant annet i engelske «The Telegraph» og irske «The Irish Times».

Overgangen til DAB følges med stor interesse. Norge er førstemann ut til å gjøre dette skiftet, mens andre land vurderer å følge etter. Sveits planlegger å skifte til DAB fra 2020, mens Danmark er i tenkeboksen for en lignende overgang.

Kritiske røster

Utenlandsk media er opptatt av at dette skiftet skjer til tross for stor skepsis blant nordmenn flest. De refererer til Dagbladets undersøkelse fra i sommer, som viste at et overveldende flertall av folket er sterkt i mot slukkingen av FM-nettet. 66 prosent var i mot, bare 17 var for.

- Vi er rett og slett ikke klare for dette, sier Frp's Ib Thomsen til Reuters, og fortsetter:

- Det er to millioner biler på norske veier som ikke kan motta DAB, og millioner av radioer i norske hjem vil slutte å virke i det FM-nettet slås av. Dette er definitivt en sikkerhetsrisiko.

Britenes tur

Ifølge «The Telegraph» er dette noe også Storbritannia vurderer. Et skifte skal gjennomgås når femti prosent av radiolytterne har gått over til digital radio. Noe som forventes å skje innen 2017 tar slutt, sier Digital Radio UKs talskvinne, Yvette Dore.

Slokkingen av FM-nettet starter i Bodø allerede neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer