Utlendingene invaderer Oscar

Norske nominerte venter spent.

• Les alt om Oscar-utdelingen her

(Dagbladet.no): En ikke-amerikansk, kvinnelig skuespiller har ikke vunnet Oscar siden Emma Thompson gjorde det i 1993. Søndag er det imidlertid en stor overraskelse om ikke Helen Mirren henter hjem prisen for sin tolkning av dronning Elizabeth i «The Queen».

Og hun er ikke det eneste eksempelet på at Oscar-utdelingen - verdens viktigste filmpris - nå ser langt forbi Hollywoods grenser.

- Det er en vakker motsigelse. I en verden som mer enn noen gang er opptatt av å beskytte grensene, er film blitt det nye universelle språket, sier den meksikanske regissøren Guillermo del Toro til Reuters. Hans film «Pans Labyrint» er nominert til seks Oscar.

Håper på seier

Sammen med tre store amerikanske produksjoner og én ungarsk, er norske Torill Kove nominert for den animerte kortfilmen «Den danske dikteren».

Kortfilmen er en samproduksjon mellom norske Mikrofilm og National Film Board of Canada.

- Nå har jeg sett de andre kortfilmene på flere visninger, blant annet hos Dreamworks og Fox, og jeg mener vi har en god sjanse til å vinne. Klart jeg er veldig spent, sier produsent Lise Fearnley på telefon fra Los Angeles.

Utlendingene invaderer Oscar

Nå er det ikke riktignok så uvanlig med utenlandske nominerte blant kortfilmene, men også i de andre kategoriene er det uvanlig mange internasjonale innslag i år.

Den andre nordmannen som er nominert er for eksempel Håkon Nygaard-Østby, som vokste opp i Oslo (han har for øvrig indisk mor). Filmen hans, «Children of Men», er nominert for beste manus, og er laget av en meksikansk regissør. Stjerner som Clive Owen, Julianne Moore og Michael Caine har hovedrollene.

Fremmedspråklig Eastwood

Og en av de mest internasjonale filmene av dem alle er regissert av det ultraamerikanske filmikonet Clint Eastwood.

Hans film «Brev fra Iwo Jima» er nominert til fire Oscar, deriblant for beste film og beste regi. Dialogen foregår på japansk, og filmen ble for sikkerhets skyld spilt inn på Island.

Den konkurrerer blant annet med «Babel», som mottok sju nominasjoner. Den ble filmet i fire ulike land med dialog på fem ulike språk.

«Babel» er laget og skrevet av to meksikanere.

Scorsese får konkurranse

REKORDMANGE UTLENDINGER: Årets Oscar-utdeling er mer enn noen gang preget av ikke-amerikanske skuespillere, regissører og produsenter. Her bilder fra «Babel», «Brev fra Iwo Jima», «Children of Men» og «The Queen».
REKORDMANGE UTLENDINGER: Årets Oscar-utdeling er mer enn noen gang preget av ikke-amerikanske skuespillere, regissører og produsenter. Her bilder fra «Babel», «Brev fra Iwo Jima», «Children of Men» og «The Queen». Vis mer

Hele sju av de ti nominerte i kategorien årets kvinnelig hovedrolle og beste kvinnelige birolle, er utlendinger.

Forrest Whitaker er storfavoritt for sin tolkning av Idi Amin i «The Last King of Scotland», men får blant annet konkurranse av britiske Peter O\'Toole i «Venus».

Totalt tre av de nominerte mannlige skuespillerne er ikke-amerikanske, det samme er fire av de fem nominerte for beste scenografi.

I kategorien beste regi konkurrerer blant annet britene Stephen Frears («The Queen») og Paul Greengrass («United 93») mot Alfonso Cuarsn («Children of Men»). Her er imidlertid Martin Scorsese storfavoritt med «The Departed».

- En gang var det kanskje slik at italienere så italiensk film, franskmenn så fransk film, britene lagde sine egne filmer, mens alle så amerikanske filmer av og til. Nå er filmverdenen mer integrert, og Oscar-utdelingen reflekterer også dette, sier historiker Robert Osborne til Reuters.