Utlendingene tar bokvåren

De fleste norske forfattere holder seg unna bokvåren med nye utgivelser. Dermed er det duket for utlendingene.

Men noen forfattere med norsk pass våger seg utpå. Tove Nilsen skriver «Kreta-døgn» om mennesker og steder på sin greske favorittøy. Tor Åge Bringsværd begår også en hyllingsbok i «Samtaler med en hund», i dette tilfellet den flatcoatede retrieveren Sheba.

Likt og ulikt

Blant de andre norske vårforfatterne på det skjønnlitterære feltet er Gert Nygårdshaug med «Afrodites basseng», Kyrre Andreassen med «Svendsen catering». Henrik H. Langeland skriver om en ung jetsettspekulant på oppkjøpsraid i medier og forlag i «Wonderboy». Tore Renberg er tilbake med «Mannen som elsket Yngve» og Lars Ramsli har begått «Fatso». Cathrine Grøndahl er en av de få poetene som foreløpig er meldt på markedet. I «Lovsang» har hun tatt opp jussens problematikk, omkring virkelige og fiktive kriminalsaker.

Utlendingene

Men det er altså utlendingene som vil dominere nyhetshylla i din nærmeste boksjappe. Det er grunn til å vente i spenning på utgivelser både fra Milan Kundera med «Uvitenheten», Hanif Kureishi med en novellesamling, Rohinton Mistry om familieproblemer i «Family Matters», Zadie Smith med «The Autograph Man», Douglas Adams med «En bedrøvet laks» og André Brink med en historie fra Namibia i «Den andre siden av stillheten».

Krimlesere har mye uhyggelig foran seg. Forfattere som Minette Walters, Ken Follett, John Le Carré, Liza Marklund, Boris Akunin, Arturo Pérez-Reverte, Ian Rankin og Stephen King kommer alle med oversatte bøker denne våren.

BOKAKTUELL: Svenske Liza Marklund.