Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Utlendingsnemnda og Dar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTLENDINGSNEMDAS direktør Terje Sjeggestad tar i sitt svar 14.4. sterkt avstand fra at ansatte i UNE kan ha feilet i Dar-saken, men er lite konkret. Når f.eks Sivilombudsmannen reagerer på at UNE ikke følger FNs anmodninger i denne saken, og ber om innsyn i UNEs praksis mht. traktater Norge er bundet av, så er han taus. Han mener tydeligvis det er usaklig av oss å fortelle hvordan UNE koker dette ned til at ombudsmannen «har stanset saksbehandlingen» - slik at retten gis det feilaktige inntrykk at ombudsmannen støtter UNE. Tilsvarende med FN: Torturkomiteen reagerte på at Norge v/UNE satte i gang utkastelse på tvers av deres anmodning om ikke å gjøre det, men UNE presterer tvert imot å gi retten inntrykk av at FN støttet UNE. Fortsatt vil UNE sende Dar tilbake til Pakistan. Lagretten må da behandle saken uten Dar tilstede. Men i følge FNs regler er norsk rett da «ineffektiv» og FN kan gjenoppta saken (Sivilombudsmannen er inne på det samme). Dermed er FNs anmodning til Norge om ikke å returnere Dar fortsatt aktuell. Og retur vil fortsatt være å sabotere FNs arbeid for menneskerettigheter. Intet mindre.

SÅ VEDGÅR VI en feil: Vi misforsto justisminister Dørum i fjor sommer. Han forklarte oss at han ikke kunne gripe inn da Politiets Utlendingsenhet startet utkastelse og brøt FNs regler. Han henviste til kommunaldepartementet. Derfor skrev vi 7.4.05 at PU lå under kommunaldep. Så en detalj: Vi synes det er trist at UNEs direktør godtar en type saksbehandling der ansatte stryker de to første ordene i «..brannårsak ukjent, men skyldes trolig kortslutning» og i stedet formidler retten at brannårsaken ER kortslutning.

Sjeggestad gjentar at det må veie tungt at retten støttet UNE. Men vårt hovedpoeng er jo nettopp at UNEs skjeve informasjon til retten bidrar sterkt til det resultat UNE ønsker, og at det undergraver asylsøkernes rettssikkerhet. I tillegg fører UNEs jakt på detaljer til at viktige moralske og politiske sider kommer i skyggen. Som offiser i den pakistanske hær kjempet Dar i årevis mot de samme grupper av fundamentalister og terrorister som Norge slåss mot i Afghanistan. Mange ble drept og mange vil ha hevn. Derfor har familien nå stort behov for beskyttelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!