Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Utleverer kona i ny bok

Karl Ove Knausgård skriver om alkoholmisbruk og psykiske problemer i familien.

RIS OG ROS: Karl Ove Knausgårds bokprosjekt har blitt møtt med stormende jubel og er blitt nominert til Brageprisen, men er omstridt på grunn av sin private karakter. Foto: Jørn H. Moen
RIS OG ROS: Karl Ove Knausgårds bokprosjekt har blitt møtt med stormende jubel og er blitt nominert til Brageprisen, men er omstridt på grunn av sin private karakter. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

||| Den første romanen i Karl Ove Knausgårds selvbiografiske seksbindsverk «Min Kamp» har vakt sterke reaksjoner etter at den kom ut i september.

Nå kommer bind nummer to. Her skriver Knausgård om alkoholmisbruk. Han omtaler også psykiske problemer og krangler med kona.

Les Dagbladets anmeldelse av boka her.

I et intervju med Dagens Næringsliv tidligere i høst fortalte Knausgård at kona reagerte på at han har skrevet mye om henne.

- Hun er forfatter selv. Så hun forstår hva jeg holder på med. Men litt sjokkartet var det likevel, sa han.

Kona har lest manuset og godkjent de private skildringene av hennes sykdomshistorie.

Varslet søksmål

Etter den første boka truet flere familiemedlemmer med søksmål. Advokat Cato Schiøtz sier at det på generelt grunnlag skal utrolig mye til for at en forfatter blir dømt for et skjønnlitterært arbeid.

- Jeg kjenner ingen bok der en forfatter er dømt ut fra en skjønnlitterær beskrivelse, sier han.

Advokat Per Danielsen mener på sin side at både forlaget og forfatter kan holdes rettslig ansvarlig dersom de går ut over grensene, selv om det er en roman.

- Samme regler gjelder forfattere som for journalister. Det nytter ikke å gjemme seg bak et trylleformular, sier han.

I begynnelsen av oktober skrev Knausgårds familie et meget skarpt leserinnlegg i Klassekampen. Det var anonymt undertegnet 14 av forfatterens familiemedlemmer.

«Det er bekjennelseslitteratur og sakprosa vi taler om. Judaslitteratur. Det er ei bok full av insinuasjoner, usannheter, feilaktige personkarakteristikker og utleveringer, som helt klart bryter med norsk lov på området», skrev de.

Forstår reaksjonene

Forlagssjef Geir Berdahl i Oktober sier at «Min Kamp 2» er sendt til familie og venner før den nå slippes.

- Den har vært lest av forfatterens nærmeste, og det har ikke vært noen reaksjoner fra dem, sier forlagssjefen.

Berdal har en viss forståelse for at familiemedlemmene reagerte på innholdet i den første boka, men at de skjøt over mål i leserinnlegget i Klassekampen.

- Dette er innenfor norsk lov. Det er en roman, det ser alle som leser den. En roman er ikke bare handling, det er språk også.

Risikoprosjekt

Dagbladets anmelder, Trygve Riiser Gundersen, mener bøkene er et risikabelt prosjekt.

- Det er risikabelt for ham selv og for dem det fortelles om, men det er ikke et kynisk prosjekt slik det er blitt anklaget for å være. Er du kynisk, utsetter du andre for risiko, ikke deg selv. Knausgård risikerer mye, både personlig og litterært.

Dagbladet snakket i går med Karl Ove Knausgårds kone, Linda Boström Knausgård. Verken hun eller ektemannen ønsker å kommentere saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media