Utløste ellevill redaktørkrangel

Etter at Fox News-programleder Tucker Carlson hadde et intervju med den norske kvinneaktivisten Christina Ellingsen, havnet redaktørene Harald Klungtveit og Danby Choi i en heftig krangel på Facebook.

UTLØSTE KRANGEL: Intervjuet programleder Tucker Carlson gjorde med til kvinneaktivisten Christina Ellingsen hos Fox News har utløst en stor krangel mellom redaktørene Harald Klungtveit og Danby Choi. Foto: Skjermdump Fox News / Youtube
UTLØSTE KRANGEL: Intervjuet programleder Tucker Carlson gjorde med til kvinneaktivisten Christina Ellingsen hos Fox News har utløst en stor krangel mellom redaktørene Harald Klungtveit og Danby Choi. Foto: Skjermdump Fox News / Youtube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- At Subjekt ble norsk megafon for amerikansk fascist-tv var faktisk øverst på bingokortet mitt for 2022, innleder redaktør i Filter, Harald Klungtveit på Facebook.

Siden har ikke kommentarfeltet til Filter-redaktøren stått stille. Det har stormet de siste dagene, etter at han delte en artikkel fra avisa Subjekt. Artikkelen hadde tittelen «Christina Ellingsen etterforskes for hatefulle ytringer. Det sjokkerer amerikanerne».

Artikkelen fokuserer på at leder for Women's Declaration International Norge (WDI), Christina Ellingsen, var gjest hos den kontroversielle nyhetsankeret Tucker Carlson på Fox News.

«Kvinner er kvinner»

Ellingsen har flere ganger ytret seg offentlig om at «kvinner er kvinner», og WDI ble opprettet som en reaksjon på et britisk lovendringsforslag der biologisk kjønn ble slettet, og erstattet med sosialt kjønn, har Subjekt skrevet tidligere.

I ettertid har Ellingsen blitt anmeldt for hatefulle ytringer av Christina Jentoft, rådgiver for kjønnsmangfold i foreningen FRI. Jentoft levde som mann fram til hun var 20 år, og fikk kjønnsbekreftende behandling.

Jentoft og Ellingsen møttes i NRKs Debatten tidligere i år.

- Jeg bruker ordene «kvinne» og «mor» om meg selv, og vil ikke utslette begrepene, sa Jentoft.

Da svarte Ellingsen:

- Du er mann. Du kan ikke være mor. Det er diskriminering mot kvinner - at vi skal få opplæring i å forstå deg som mor, sa Ellingsen.

Under intervjuet med Ellingsen får også Carlson fram sine egne meninger om at Ellingsen ble anmeldt for hatefulle ytringer:

- Det har raskt blitt ulovlig å poengtere at menn ikke er kvinner, uansett hvordan de kler seg, hva slags sko de har, eller at de bruker neglelakk. Dette er et angrep på, ikke bare biologien, men talen. Du har ikke lov til å si åpenbare ting, sa Carlson.

Ytringene til Ellingsen dreier seg imidlertid, ifølge Christina Jentoft, om langvarig nedsettende og trakasserende språk mot enkeltpersoner bare fordi de er transpersoner, sier Jentoft til Vårt Land. Jentoft mener ikke det er ulovlig å kalle transpersoner for det kjønnet de ikke identifiserer seg som.

Ordkrig

Facebook-innlegget til Klungtveit medførte en heftig debatt mellom ham og redaktør i Subjekt, Danby Choi. Sistnevnte kaller det «usaklig og ubesinnet godhetsposering» fra Klungtveit.

- Hvordan i huleste kan du mene at Subjekt er megafon for en av verdens største tv-kanaler? Og hva så? Hvordan skal man drive med journalistikk uten å kunne beskyldes for å være megafon, spør Choi.

Det medfører også nytt svar fra Klungtveit:

- Ingen jeg kjenner ser denne vinklingen som formidling. For min del må du gjerne fortsette poseringen og høste likes fra kontrææææærfolket for runking av ytre høyre, men du kan ikke forvente respekt fra faktiske journalister, repliserer Klungtveit.

Det har vært store kontroverser rundt Carlson de siste åra, blant annet hans tilknytning til USAs ekspresident Donald Trump. Carlson har også blant annet hevdet at hvite blir diskriminert til fordel for innvandrere og afroamerikanere i forbindelse med behandling av coronaviruset, skriver Business Insider. Han har også sagt at foreldre som tvinger barna sin til å gå med munnbind bør bli anmeldt for barnemishandling.

KRITISK: Redaktør i Filter, Harald Klungtveit, er svært kritisk til Subjekt, og mener redaktør Danby Choi ikke kan forvente respekt fra «faktiske journalister». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KRITISK: Redaktør i Filter, Harald Klungtveit, er svært kritisk til Subjekt, og mener redaktør Danby Choi ikke kan forvente respekt fra «faktiske journalister». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Avviser kritikken

Dagbladet kontakter Choi for å høre hva han tenker om kritikken. Dagbladet har også kontaktet Klungtveit, men han opplyser at han er på ferie nå.

På spørsmål om hva Choi tenker om kritikken fra Klungtveit, svarer han:

- Subjekt er en av landets raskest voksende aviser, men vi klarer ikke å være megafon for en av verdens største tv-kanaler ennå, sier Choi til Dagbladet, og sikter til Fox News.

Han forteller også om bakgrunnen for at Subjekt omtaler saken. Han sier mange nordmenn er engasjert i spørsmål som berører ytringsfriheten.

- Subjekt er ledende på dekning av ytringsfrihetsspørsmål, og vi engasjerer oss veldig for dette temaet. Så når en norsk ytringsfrihetssak er diskutert på en av verdens største tv-kanaler, så lager vi selvfølgelig en sak på det.

RASER: Redaktør i Subjekt, Danby Choi, går kraftig ut mot redaktør i Filter, Harald Klungtveit. Foto: Dev Dhunsj / Subjekt
RASER: Redaktør i Subjekt, Danby Choi, går kraftig ut mot redaktør i Filter, Harald Klungtveit. Foto: Dev Dhunsj / Subjekt Vis mer

- Feilslått

Choi er også svært kritisk til Harald Klungtveit, og hans kommentarer på Facebook. Han kaller Klungtveit for «aktivist».

- Noe kritikk burde bare ikke stå ubesvart. Klungtveit er dessuten en anerkjent redaktør, noe jeg synes er rart med tanke på oppførselen hans. Han har flere ganger vist at han vil være aktivist mer enn han vil være journalist. Det er to roller som vanskelig lar seg kombinere, sier Choi.

Han sier videre at kritikken er «feilslått».

- Det virker som Harald Klungtveit har glemt hva det vil si å være journalist. Jeg synes kritikken er feilslått. Det er ingen faktafeil i det vi skriver, han er bare politisk uenig med programlederen i Fox News. Det er helt irrelevant for saken vi har skrevet, sier Choi.

Choi mener videre at Klungtveit «undervurderer» sine lesere.

- Han mener at man ikke skal skrive om en sak eller at man må skrive saken på en bestemt måte fordi at personen som omtales er kontroversiell. Men du blir ikke Fox News av å lese en sak som handler om Fox News, sier Choi.

Choi sier videre at det er en nyhet når Ellingsen er på tv i USA. Han kommer også med kraftige påstander mot Filter-redaktøren.

- Hvis Klungtveit tenker denne saken ikke skal skrives om fordi hans personlige meninger strider mot Fox News- programlederens meninger, så beviser han at han er aktivist mer enn han er journalist. Journalister har helt egne nyhetskriterier.

Dagbladet har forelagt Klungtveit kritikken fra Choi. Han opplyser at han er på ferie, og kritikken er så langt ikke besvart.

Rettelse:

I den opprinnelige publiserte versjonen av denne saken sto det at Jentoft hadde skrevet denne twitter-meldingen: «Herregud, mann. Er du sikker på at du var compos mentis (i kontroll over sinnet ditt, journ. anm.) da du ga informert samtykke til de medisinske eksperimentene du har deltatt i? Virker som om du har hatt litt vanskeligheter med å ta inn informasjon.» Det var ikke Jentoft som skrev denne Twitter-meldingen, men Ellingsen. Feilen ble rettet klokka 11:41.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer