Utlufting i islams hus

Blant innvandrere med muslimsk bakgrunn finnes mange stemmer, en av de kraftigste og mest interessante tilhører norsk-irakeren Walid al-Kubaisi. «Halvmånens hemmeligheter» er et dels vemodig, dels polemisk oppgjør med barnetroen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette er en modig bok - ikke først og fremst fordi forfatteren tidligere er blitt truet og overfalt på grunn av sine frimodige avisartikler om islam, men fordi det skal mot til å rokke og til dels sprenge de selvfølger og sannheter man er vokst opp med.

Historisk reise

Gjennom åtte brev stilet til faren tar al-Kubaisi oss med på reise i historien, til islams røtter og Profetens liv. Det dobbelte farsoppgjøret danner en mellomting mellom roman og essayer og flettes sammen med forfatterens egen biografi.

Mellom forklaringer og utredninger om Muhammed og hans samtid, forteller al-Kubaisi episoder fra sin egen barndom og ungdom, og om flukten fra Irak via Syria og Libanon til Norge.

Vi får høre hvordan han som seksåring kom til å overvære en steining i Saudi-Arabia, hvordan han ble torturert i fengselet, han skildrer lesningen av «Markens grøde» i Libanon og det tvetydige møtet med Norge og Vesten.

Rousseau

Selv om «Halvmånens hemmeligheter» i første rekke retter seg mot islams dogmatiske forstokkethet, skjønnmaler ikke al-Kubaisi Vestens virkelighet. Han siterer den syriske filosofen Sadik al-Azm om at Vesten alltid har foretrukket å eksporte produkter og teknologi framfor «den virkelige rikdommen:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer