Utnytter slektskap med Bruce Lee

Supagroup på turné i Norge.

(Dagbladet.no): - Vi fester rimelig hardt. Men det med at vi får så mange damer fordi vi spiller rock, er bare en myte. Det er en eneste stor pølsefest overalt hvor vi drar, ler Chris Lee i Supagroup.

New Orleans-bandet er for tiden på en av tidenes minst glamorøse europaturneer (stoppesteder: Spania, Oslo, Stavanger og Halden). Men fordi plateselskapet deres hadde lovet oss et møte med barnebarna til kung fu-helten Bruce Lee, bet vi villig på tilbudet om et intervju. Det viser seg imidlertid at det nære slektskapet er en sannhet med modifikasjoner.

- Nei, altså... Faren min var fetteren til Bruce, men de så hverandre veldig sjelden etter at han ble stjerne og flytta til Hong Kong. Men selvfølgelig utnytter vi slektskapet for hva det er verdt. Folk blir interessert.

Spytter på bransjen

Supagroup er et undergrunnsnavn i USA, som spiller bakstreversk, klassisk 70-tallsrock (AC/DC nevnes utallige ganger i løpet av intervjuet) - og som definitivt er stolte av det.

De har turnert med Queens of the Stone Age og Supersuckers, og hevder de har takket nei til en rekke store plateselskap for å få muligheten til å gjøre som de selv vil - for eksempel spille i Halden.

- Plateselskapene sier til oss: «Jeg liker dere veldig godt. Men vent, vi har en rapper her, og verdens beste DJ. Vi tenkte dere kunne samarbeide litt». Jeg mener: Verdens beste DJ? Det må være en spøk. Kan man bli verdens beste i å bytte plater?

- En bra DJ gjør vel litt mer enn det?

PÅ NORGESTURNÉ: Amerikanske Supagroup - to av dem er fjerne, fjerne slektninger av Bruce Lee - besøker Norge denne uka.
PÅ NORGESTURNÉ: Amerikanske Supagroup - to av dem er fjerne, fjerne slektninger av Bruce Lee - besøker Norge denne uka. Vis mer

- Whatever. Ikke i min verden.

Bandenes band

Lees verden ble for øvrig forandret da han flytta fra Alaska (Bjørnar Andersen er huge der!) til New Orleans - det varmeste stedet han kunne finne.

Sammen med broren Benji, bassisten med det norskklingende navnet Leif Swift og Michael Brueggen startet han Supagroup - et band som er elsket av mange andre musikere (det er Stu fra Gluecifer som har fått bandet til Norge), men som sliter litt med det store gjennombruddet i en by der funk og jazz er et folkekrav.

- Jeg tror faktisk at folk har hatt godt av litt rock etter Katrina. Det har vært vanskelig å bo i New Orleans etter katastrofen. Det er elendig utvalg i butikkene, og du må ofte beregne flere timer i butikkene for å finne det du skal ha. Her om dagen trengte jeg en dress, og da måtte jeg ringe 15 forskjellige butikker før jeg endelig fant en sjappe som fortsatt eksisterte.

Etter Katrina ringte Alice Cooper for å høre om gutta hadde det bra. Det endte med at han inviterte dem ut på turné.

Og nå gjør Supagroup igjen det de føler de gjør best: Reiser rundt og synger sanger om øl og festing. For senere på kvelden å drikke øl og feste.

Virkelighetens Spinal Tap

Men alkoholinntaket skaper selvsagt også problemer, noe Lee gjerne innrømmer.

- Hva er deres største Spinal Tap (fiktivt hardrockband forfulgt av uhell)-øyeblikk?

- Oj, det er for mange. Nei, det blir umulig å svare på. Du må velge deg en kategori.

- Hm. Bilkrasj?

- Ja, det er bra, vi har kollidert mange ganger. Jeg husker spesielt en gang jeg skulle være med en dame hjem etter en konsert. Problemet var at hun viste seg å være tidenes dophode, og at hun ikke en gang klarte å dy seg fra å røyke pot mens hun kjørte. Så jeg satt ved siden av henne - livredd - mens hun forsvant inn i tåka. Til slutt klarte hun ikke en gang å stoppe på rødt lys, og det endte i en kjempekollisjon.

- Heldigvis kom jeg meg ut av bilen, og fikk stukket av før politiet kom. Men det var nære på - jeg kunne fort vært i en likkiste i dag. Det ville kanskje ikke vært noe stort tap for menneskeheten, men Halden ville gått glipp av et glimrende show.

• Supagroup spiller i Halden i kveld, Stavanger i morgen og Oslo lørdag. Skiva «Supagroup rules» er ute nå.