Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Utnyttet jenter: - Jeg er skyldig

Plateselskap legger ned all drift etter omfattende metoo-oppvask i amerikansk pønkrock-miljø.

INNRØMMER: - Jeg sviktet folk. Jeg såret folk. Jeg skammer meg dypt, skriver Justin Champlin, bedre kjent som Nobunny, i et lagt innlegg på sin Facebook-side. Her under en konsert i kjelleren til utestedet Revolver i Oslo i 2016. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
INNRØMMER: - Jeg sviktet folk. Jeg såret folk. Jeg skammer meg dypt, skriver Justin Champlin, bedre kjent som Nobunny, i et lagt innlegg på sin Facebook-side. Her under en konsert i kjelleren til utestedet Revolver i Oslo i 2016. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har driti meg alvorlig ut. Jeg brukte makten og innflytelsen min til å utnytte unge kvinner og tenåringsjenter. Jeg har såret mennesker. Jeg lot «berømmelsen» gå meg til hodet.

Det skriver Justin Champlin, bedre kjent under artistnavnet Nobunny, i et langt innlegg på sin Facebook-side.

- Jeg er skyldig

Nobunny albumdebuterte med «Love Visions» i 2008, og har tidligere vært medlem av bandet Okmoniks. Han er kjent for utagerende sceneshow og for den karakteristiske kaninmasken han alltid bruker når han opptrer.

Artisten skriver at han er oppriktig lei seg overfor alle han har såret.

- Jeg sviktet folk. Jeg såret folk. Jeg skammer meg dypt.

Bakgrunnen er en flom av anklager om upassende oppførsel, overgrep og seksuell trakassering mot ham og en rekke andre artister som på ulike måter er tilknyttet miljøet rundt pønkrock-plateselskapet Burger Records, skriver musikkmagasinet Spin.

- Alt jeg noensinne har gjort, har vært med samtykke og tilsynelatende til glede for begge parter - men med alder, kjønn og maktdynamikker skjønner jeg at samtykke ikke alltid kan gis hvis maktfordelingen er skjev, fortsetter Champlin.

Han skriver også at han selv har opplevd seksuelle overgrep, både som barn og i voksen alder, men understreker gjentatte ganger at han ikke ser på det som en unnskyldning.

- Jeg er fremdeles skyldig.

La ned selskap

Burger Records annonserte store interne rokeringer tidligere denne uka, før de stengte all virksomhet onsdag. Leder Lee Rickard trakk seg, og påtroppende midlertidig leder Jessa Zapor-Gray valgte i siste liten å ikke ta jobben.

- Vi er dypt lei oss for smerten forårsaket av en giftig mannlig musikkultur, som ikke ser på kvinner som likeverdige. Våre dypeste unnskyldninger går til alle som har opplevd ugjenopprettelig skade fra opplever i Burger Records og indie/DIY-musikk-scenen, skriver selskapet i en uttalelse gjengitt av Billboard.

Planer om å starte opp selskapet på under nytt navn ble lagt, og deretter skrinlagt, og alle selskapets utgivelser er blitt fjernet fra alle strømmetjenester, skriver Rolling Stone.

OUTRERT: Nobunny er kjent for sitt utagerende sceneshow. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OUTRERT: Nobunny er kjent for sitt utagerende sceneshow. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Plateselskapet har i en årrekke vært tilknyttet musikkfestivalen Burger Boogaloo Fest, hvor stjerner som Iggy Pop har spilt. Nå har festivalen kuttet alle bånd til produsentene.

Nobunnys to siste album ble gitt ut av plateselskapet Goner Records. Selskapet har nå fjernet alt musikken hans fra katalogen, og fjerner ham fra alle digitale og fysiske utsalgssteder.

- Våre hjerter er med ofrene, og ofre for trakassering og overgrep over alt, skriver selskapet i en uttalelse gjengitt av Pitchfork.

Flere legger opp

Også pønkebandet Culture Abuse annonserte torsdag at de går hver sin vei. Årsaken er anklager mot vokalist David Kelling.

Bandet la selv ut historien til en anonym varsler på sin verifiserte Instagram-konto. Varsleren beskriver å ha kommet i kontakt med vokalisten som 17-åring. Bandet ber samlet om unnskyldning for at de ikke har ansvarliggjort Kelling tidligere.

- Dette er ikke bare Davids problem, det er vårt. Det er et problem knyttet til menns atferd, heter det i uttalelsen.

Varsleren skriver at vennlige telefonsamtaler raskt utviklet seg til at Kelling presset henne til telefon-sex, og at de seinere innledet et seksuelt forhold. På et tidspunkt skal han også ha presset henne til å utføre seksuelle handlinger på et offentlig sted, i tillegg til å spre nakenbilder av henne.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

I et innlegg på sin Instagram-konto innrømmer Kelling forholdet, uten å kommentere de øvrige detaljene i anklagene. Han forteller at han har vært i kontakt med anklageren, og har bedt henne om unnskyldning.

- For 10 år siden var jeg 22, og lå med en 17-åring. Jeg presset henne, og etter hvert forlot jeg forholdet uten å sjekke hvordan hun hadde det, skriver han blant annet, ifølge Spin.

Joey Armstrong, sønnen til Green Day-vokalist Billie Joe Armstrong, er også blitt utsatt for anklager om mishandling og sexpress fra The Regrettes-vokalist og ekskjæreste Lydia Night. Joey Armstrong er vokalist i bandet SWMRS, som er tilknyttet Burger Records.

- Selv om jeg ikke er enig i alt hun skriver om meg, er det viktig at hun får lov til å si det, og at hun får støtte når hun snakker ut, skriver han på bandets offisielle Instagram-konto, og opplyser at han har vært i kontakt og bedt om unnskyldning.

Også bandet No Parents har annonsert at de legger opp i kjølvannet av anklager mot vokalist Zoë Lambert, skriver NME.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!