Utopien Israel

- Oslo-avtalen er død. Den er død i den forstand at skal man dra i gang den prosess Osloavtalen var ment å starte, må alt startes på nytt igjen - på samme måte som man fikk en mulighet til en ny start nettopp gjennom Oslo-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når Göran Rosenberg har vært i Israel og skal reise ut igjen, beregner han seg alltid en time ekstra på flyplassen. Han vet om sin stadig voksende mappe hos den israelske overvåkingen, og han vet at de gjerne vil vite hvem han har snakket med - hvis de ikke allerede vet det.

Göran Rosenberg tilhører en gruppe den israelske stat har store problemer med å forholde seg til - gruppen av jøder som stiller seg kritisk til staten Israel.

Nå har svenskfødte Göran Rosenberg, sjefredaktør for tidsskriftet Moderna Tider, skrevet en bok om Israels historie og sitt forhold til landet. I «Det tapte landet» med undertittelen «Israel - en personlig historie» som kommer ut på Aschehoug i morgen, har han skrevet en bok om Israels mer ukjente historie, en bok om de konfliktene og motsigelsene som ligger i ideen om en jødisk nasjon.

- Er staten Israel ditt land?

- Selv har jeg ikke noe behov for å identifisere meg med en nasjon. Hvem vil vel være albaner hvis man kan tenke på seg selv som verdensborger?

- I hvilken forstand regner du deg som jøde?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer