Utopiske Greenpeace

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste tiåra har miljøbevegelsen vært en sentral drivkraft for å sette natur, dyreliv, og vårt felles klima på den globale politiske dagsorden. Fra å være noen radikale aksjonister som forsøkte å stoppe atomprøvesprengninger, har f.eks. Greenpeace utviklet seg til å bli en internasjonal organisasjon med enorm påvirkningskraft, og med betydelig politisk innflytelse. Sammen med andre miljøorganisasjoner argumenterer de klart og tydelig i den offentlige debatten, både gjennom massemediene og gjennom mindre leste (men nesten like viktige) høringsuttalelser. I tillegg til verbale konfrontasjoner, er de heller ikke motvillig til å sende ut aktivister med TV kameraer på slep i høyt profilerte aksjoner.

Det er uproblematisk med engasjerte samfunnsborgere, både i form av moralens voktere, aktivister og bevegelser av ulike typer. Dette er viktige og nødvendige elementer i alle demokratiske samfunn. Derimot blir det problematisk når miljøbevegelsen forsøker å framstå med samme legitimitet som fagfolk og forskere. Såkalte forskningsbaserte rapporter om klima fra naturvernorganisasjoner bærer knapt mer tyngde enn bestillingsverk fra oljeindustrien: Konklusjonen er som regel forutbestemt i begge tilfeller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.