22. juli

Utøya-nabo varsler søksmål

Før sommeren lanserte Statsbygg de nye tegningene for minnestedet på Utøykaia. - Horribelt, sier nabo Terje Lien (74), som varsler søksmål.

STORT: Tegningene viser det nye minnesstedet ved Utøykaia med 77 bronsesøyler som er rundt tre meter høye, til minne om de drepte. Illustrasjon: Manthey Kula Arkitekter / Statsbygg
STORT: Tegningene viser det nye minnesstedet ved Utøykaia med 77 bronsesøyler som er rundt tre meter høye, til minne om de drepte. Illustrasjon: Manthey Kula Arkitekter / Statsbygg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det åtte år siden terroren på Utøya. Men ennå er det ikke noe permanent, nasjonalt minnested på plass for å hedre ofrene.

Allerede i juni 2012 fortalte daværende kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) at det skulle opprettes et nasjonalt minnested ved Utøya i Hole og et i regjeringskvartalet.

Men veien dit har vært fylt av konflikter. Det omstridte minnesmerket «Memory Wound» på Sørbråten ved Utøya ble skrinlagt i juni 2017, blant annet etter massive protester og søksmål fra naboene.

Før sommeren presenterte Statsbygg de nye planene for et nasjonalt minnested på Utøykaia: 77 bronsesøyler som skal symbolisere ofrene etter terroren.

- Går til rettssak

Nå varsler nabo til Utøykaia Terje Lien (74) at han og flere naboer på nytt vil gå til søksmål mot staten for å stoppe minnestedet, hvis planene blir godkjent av Hole kommune.

- Jeg gir ikke opp. Jeg kommer til å fortsette saken helt til «the bitter end». Jeg går til rettssak, og det har jeg gitt klar beskjed om til Statsbygg, sier Lien til Dagbladet.

Lien har tidligere fortalt om sin kamp mot minnestedet til Dagbladet. Huset hans ligger mellom femti og seksti meter fra minnestedet, ifølge Lien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer