VIRKELIGHETSNÆRT: Slik så det ut for befolkningen rundt Hole og Utøya i sommer da NRK spilte inn dramaserien «22. juli». Uten å varsle dem. Foto: Rasmus Lindberg
VIRKELIGHETSNÆRT: Slik så det ut for befolkningen rundt Hole og Utøya i sommer da NRK spilte inn dramaserien «22. juli». Uten å varsle dem. Foto: Rasmus Lindberg Vis mer

«22. juli»

Utøya-naboer rasende på NRK. Varslet ikke om 22. juli-innspilling med våpen, helikopter og blålys

- Jeg trodde selv at 22. juli var i gang igjen, sier Terje Lien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

UTSTRANDA, HOLE (Dagbladet): Da NRK spilte inn den kommende dramaserien «22. juli» i området ved Utøya i sommer, brydde de seg ikke med å si fra til befolkningen som bor i området om hva de spilte inn eller hva som foregikk. Det kommer fram i intervjuer Dagbladet har gjort med beboere i området rundt Utøya.

- Vi ble ikke varsla. Jeg trodde selv at 22. juli var i gang igjen, sier Terje Lien. Han er nærmeste nabo til Utøya og reddet nesten 30 ungdommer med båt 22. juli 2011.

- Det var grotesk. Folk ringte meg og sa det sprang folk med maskinpistol rundt. De holdt på å knekke sammen, sier lokalskribent og -fotograf Rasmus Lindberg.

UTØYANABOER: Anette Morén, Maria Holtane-Berge, Dag Kjetil Holtane Berge, Rasmus Lindberg, Terje Lien og Karin Lien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTØYANABOER: Anette Morén, Maria Holtane-Berge, Dag Kjetil Holtane Berge, Rasmus Lindberg, Terje Lien og Karin Lien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ble oppringt

Terrorangrepet 22. juli 2011 satte dype spor i lokalmiljøet. Derfor reagerer beboere med vantro over at NRK ikke varslet om en innspilling som legger seg så nært til virkeligheten og ser svært realistisk ut.

- Jeg ble oppringt av en gråtende kvinne seint på kvelden. Hun lurte på hvorfor det var ambulanser, helikopter, politipatruljer, gummibåter og bevæpnede politifolk som løp rundt i mørket, sier Lindberg.

Han tok med seg et fotokamera og dro ned mot innspillingen, som fant sted ved Sundvolden og Storøya, naboøya til Utøya, 5. juni. Der ble han stanset av NRK-personell. Lindberg tok en annen rute og fikk tatt bilder av innspillingen. Disse har han delt med Dagbladet.

Dagen etterpå ringte han NRK og spurte om hvorfor naboene ved Utøya ikke var varslet, sier Lindberg.

«Av hensyn til pårørende kan vi ikke gå ut med slik informasjon.», var svaret.

Han stiller seg uforstående til hvorfor NRK likevel ikke tok seg bryet med å banke på dørene til folk, ringe eller sende brev om aktiviteten.

Saken fortsetter etter bildene.

INNSPILLING: Redningsetatene stilte med personell og utstyr for å gi NRK-serien realisme. Foto: Rasmus Lindberg
INNSPILLING: Redningsetatene stilte med personell og utstyr for å gi NRK-serien realisme. Foto: Rasmus Lindberg Vis mer
Foto: Rasmus Lindberg
Foto: Rasmus Lindberg Vis mer
Foto: Rasmus Lindberg
Foto: Rasmus Lindberg Vis mer

Traumer og konsekvenser

Scenene som ble spilt inn i Hole kommune tok ifølge NRK for seg evakueringen som fant sted på kvelden 22. juli 2011, etter at politiet var på plass. Redningsetater var involvert og stilte med personell, i den hensikt å gi serien autentisitet.

De psykiske konsekvensene av Utøya-massakren på Utøya-naboene i Hole kommune, skildres blant annet i en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Der står det at innbyggerne som deltok aktivt i redningsarbeidet og var først på plass, var i direkte livsfare. De «ble eksponert for svært hardt skadede og døde mennesker, noe som utgjør klare risikofaktorer for traumatisering (...) Flere sier at de fremdeles sliter med traumatiske minner i form av påtrengende bilder, drømmer om hendelsene, konsentrasjonsproblemer, andre har bevist skjermet seg fra sosiale begivenheter venner og familie da de opplever hverdagen vanskelig etter 22. juli.», heter det i rapporten.

Naboene Dagbladet har pratet med kjemper også mot at det skal etableres et nasjonalt minnesmerke i nærområdet.

Sier unnskyld

NRK bekrefter at de vurderte det som ikke nødvendig å varsle naboene rundt Utøya om innspillingen. De legger seg flate når Dagbladet ringer og spør hvorfor.

- Vi hadde dialog med Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli om innspillingen, som sa at mange reagerer når det kommer avisoppslag. Derfor ligger vi så lavt vi kan med å gå ut med slik informasjon. Vi vil unngå store presseoppslag av hensyn til de pårørende. Vi vurderte å varsle, sier dramasjef i NRK, Ivar Køhn, til Dagbladet.

- Det bor jo mange berørte rundt Utøya. Hvorfor tenkte dere ikke på dem?

- Vi beklager det som skjedde rundt innspillingen ved Sundvollen og Storøya. Vi har snakka med ordføreren i Hole kommune, og har forstått at dette burde vært informert om. Det er forståelse for kritikken, og vi beklager den vurderingen vi gjorde. Vi legger oss veldig flate for det.

Handler om berørte

Da scener fra bomba i regjeringskvartalet ble spilt inn i Oslo sentrum i slutten av august varslet imidlertid NRK. De inviterte pressen til settet og dekket sin egen innspilling med flere journalister.

- I Oslo var det er krav fra myndighetene om å varsle, sier Køhn.

NRK-serien «22. juli» handler nettopp om nordmenn som er berørt av terrorangrepet på ulike måter, uten å ha vært på Utøya.

- Hva er det som former oss som mennesker? Hva skjer med oss nasjon? Alle har en historie fra den dagen, og jo nærmere du var Oslo eller Utøya, jo sterkere var opplevelsen. De historiene vil vi fortelle, forklarer Køhn.

«22. juli» spilles fremdeles inn, men NRK regner med å være ferdig i løpet av desember. Deretter starter etterarbeidet. Ifølge Køhn kan premieren bli så seint som slutten av 2019. Serien deles opp i seks timelange episoder, og er en storsatsing fra NRKs side. Budsjettet er på over 80 millioner kroner.

Ekteparet Sara Johnsen og Pål Sletaune har laget serien. Førstnevnte har skrevet manus og sistnevnte er regissør. Produsent er Elisabeth Tangen i NRK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer