«22. juli»

Utøya-naboer rasende på NRK. Varslet ikke om 22. juli-innspilling med våpen, helikopter og blålys

- Jeg trodde selv at 22. juli var i gang igjen, sier Terje Lien.

VIRKELIGHETSNÆRT: Slik så det ut for befolkningen rundt Hole og Utøya i sommer da NRK spilte inn dramaserien «22. juli». Uten å varsle dem. Foto: Rasmus Lindberg
VIRKELIGHETSNÆRT: Slik så det ut for befolkningen rundt Hole og Utøya i sommer da NRK spilte inn dramaserien «22. juli». Uten å varsle dem. Foto: Rasmus Lindberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UTSTRANDA, HOLE (Dagbladet): Da NRK spilte inn den kommende dramaserien «22. juli» i området ved Utøya i sommer, brydde de seg ikke med å si fra til befolkningen som bor i området om hva de spilte inn eller hva som foregikk. Det kommer fram i intervjuer Dagbladet har gjort med beboere i området rundt Utøya.

- Vi ble ikke varsla. Jeg trodde selv at 22. juli var i gang igjen, sier Terje Lien. Han er nærmeste nabo til Utøya og reddet nesten 30 ungdommer med båt 22. juli 2011.

- Det var grotesk. Folk ringte meg og sa det sprang folk med maskinpistol rundt. De holdt på å knekke sammen, sier lokalskribent og -fotograf Rasmus Lindberg.

- Ble oppringt

Terrorangrepet 22. juli 2011 satte dype spor i lokalmiljøet. Derfor reagerer beboere med vantro over at NRK ikke varslet om en innspilling som legger seg så nært til virkeligheten og ser svært realistisk ut.

- Jeg ble oppringt av en gråtende kvinne seint på kvelden. Hun lurte på hvorfor det var ambulanser, helikopter, politipatruljer, gummibåter og bevæpnede politifolk som løp rundt i mørket, sier Lindberg.

Han tok med seg et fotokamera og dro ned mot innspillingen, som fant sted ved Sundvolden og Storøya, naboøya til Utøya, 5. juni. Der ble han stanset av NRK-personell. Lindberg tok en annen rute og fikk tatt bilder av innspillingen. Disse har han delt med Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer