Utøya-offer hedres av dramavenner

- Vi gledet oss til å bli bedre kjent med henne.

HEDRES: Elevene ved Charlottenlund skole øver på forestillingen «Et annet sted» som dediseres til Gizem Dogan. Foto: Charlottenlund skole
HEDRES: Elevene ved Charlottenlund skole øver på forestillingen «Et annet sted» som dediseres til Gizem Dogan. Foto: Charlottenlund skoleVis mer

(Dagbladet): Det er elevene ved dramalinjen på Charlottenlund videregående skole i Trondheim som denne måneden setter opp en teaterforestilling til ære for Gizem Dogan (17).

Hun skulle ha begynt i dramaklassen i fjor høst, men ble brått revet bort da tragedien inntraff på Utøya.

Gledet seg - Vi gledet oss til å gå i klasse med henne, og hun var allerede med i en Facebook-gruppe som vi opprettet på forhånd av skolestart. Derfor var det ekstra tungt å måtte starte uten henne, forteller elev og pressekontakt Martine Bruheim (17), til Dagbladet.

Forestillingen «Et annet sted» tar opp tidløse temaer som arbeidsinnvandring, integrering og familie. Historien tar utgangspunkt i en tyrkisk familie og Bruheim forklarer at de valgte dette stykket fordi det tar opp temaer Dogan var opptatt av.

- Vi ønsket å ha et stykke om en tyrkisk familie. Dette tar opp emner Gizem hadde interesse for og dette er noe vi føler hun hadde likt å være med på. Hun hadde vært stolt av det, forklarer hun.

Glad i alle - Gizem fordømte ingen. Hun var glad i alle, uansett farge, religion og kultur, fortalte Salih Bulduk, nær venn og talsmann for familien, i forbindelse med Dogans begravelse i august.

De fleste på skolen fikk aldri sjansen til å bli kjent med gladjenta som tidligere har blitt beskrevet som snill, varm og åpen. Dramaelevene ønsket likevel å dedisere forestillingen til henne, noe som i utgangspunktet var lærernes forslag.

- Vi var alle enige med en gang, sier Bruheim.

Elevene har også fått hjelp og støtte fra Dogans foreldre.

- De har hjulpet til med en del praktiske ting, og de er veldig positive og takknemlige. De ønsker ikke at noen skal glemme Gizem, og vil samtidig hjelpe andre barn så godt de kan, sier Martine Bruheim.

Penger til god sak Forestillingens billettinntekter doneres nemlig bort til Gizem Dogan Centre, i en av Tyrkias utsatte provinser, Gaziantep.

GODT FORMÅL: Elevene håper så mange som mulig vil se forestillingen der inntektene går til å hjelpe barn i Tyrkia. Foto: Charlottenlund skole
GODT FORMÅL: Elevene håper så mange som mulig vil se forestillingen der inntektene går til å hjelpe barn i Tyrkia. Foto: Charlottenlund skole Vis mer

Senteret ble opprettet etter Dogans plutselige dødsfall og hjelper gatebarn og ungdomskriminelle tilbake til et normalt liv ved å tilby opplæring av både kreative og praktiske fag.

- De ønsker nå å utvide skolen så flere barn og unge kan få hjelp, derfor vil vår støtte utgjøre en stor forskjell.  Vi vil hjelpe så mye som mulig, sier Bruheim.
    
Hun forteller at hele skolen håper på fulle hus under de fire forestillingene 14, 15 og 16. mars.

- Til vanlig ønsker vi bare at så mange som mulig skal komme på teateret. Nå vil vi at flest mulig skal høre om det og komme fordi inntektene går til et godt formål, sier hun. 

Manuset er originalt skrevet og fremført av den danske dramagruppen «Mungo Park».

DREPT: Gizem Dogan ble bare 17 år. Nå hedres hun i et teaterstykke på Charlottenlund skole. Foto: Scanpix
DREPT: Gizem Dogan ble bare 17 år. Nå hedres hun i et teaterstykke på Charlottenlund skole. Foto: Scanpix Vis mer