Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Utøya-overlevende kritiserer deLillos' minnekonsertlåt

- Teksten var upassende.

FÅR KRITIKK: deLillos, her ved vokalist Lars Lillo-Stenberg, var blant artistene som opptrådte med nyskrevet materiale under søndagens minnekonsert. I ettertid har flere ytret sitt misnøye mot låta «Vi ser dere nå».  Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: deLillos, her ved vokalist Lars Lillo-Stenberg, var blant artistene som opptrådte med nyskrevet materiale under søndagens minnekonsert. I ettertid har flere ytret sitt misnøye mot låta «Vi ser dere nå». Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Flere av artistene som sto på scenen under minnekonserten på Rådhusplassen, presenterte nyskrevet materiale for anledningen. deLillos var blant dem.

Diktet som den ferske låta «Vi ser dere nå» er basert på sto på trykk i Dagbladets minnebilag 22. august i fjor, men ble framført for første gang på scenen søndag.

I ettertid har kritikken haglet mot låta, som handler om terrorangrepet på Utøya 22. juli i fjor.

- Teksten var rett og slett litt upassende, sier Øyvind Osdal Runde (19) som var til stede under minnekonserten.

- Passet ikke inn Osdal Runde er tidligere nestleder i Volda/Ørsta AUF, og var selv på Utøya 22. juli i fjor.

- Ettersom det skulle være en verdig konsert, så synes jeg ikke den hadde noen plass så tidlig - at den skulle sette tonen. Men låten passet uansett ikke inn i programmet, sier Osdal Runde.

«Han sprengte en bombe og dro til en øy. Der skjøt han ned unger som om det var gøy. Han sa det var grusomt, men at han var nødt. Selv om det var brysomt, så smilte han støtt»

Slik lyder deLillos-låta innledningsvis. Osdal Runde forteller at han hørte flere reagere på låta, og at mange som var berørte på andre måter også syntes teksten var upassende.

- Fint bidrag - Vi ble satt til å lage en verdig minnekonsert. Og i det ligger det både sterke skildringer, og myk og fin musikk med sangtekster som varmer, sier prosjektleder for minnekonserten, Stig Karlsen, til Dagbladet.

NRK er kjent med det av negative tilbakemeldinger som har kommet, men ser ingen grunn til å ta det videre, sier Karlsen.

FALT IKKE I SMAK: Øyvind Osdal Runde, som var på Utøya 22. juli i fjor, syntes ikke deLillos' låt passet inn i minnekonsertprogrammet. Foto: Privat
FALT IKKE I SMAK: Øyvind Osdal Runde, som var på Utøya 22. juli i fjor, syntes ikke deLillos' låt passet inn i minnekonsertprogrammet. Foto: Privat Vis mer

- Vi registerer at noen opplever låta som sterk, men inntrykket mitt er at majoriteten synes den er fin. Vi vil ikke gjøre noe med det utover å registrere det av tilbakemeldinger som komme, sier prosjektlederen, og legger til at de overhodet ikke har angret på at «Vi ser dere nå» var en del av programmet.

- For oss var det viktig å lage en verdig konsert. Det føler jeg at vi har lykkes med og DeLillos har vært et fint bidrag, sier Karlsen.

Lillo-Stenberg beklaget Låtas opphavsmann, Lars Lillo-Stenberg, beklager overfor NRK hvis noen fikk ødelagt sin minnemarkering 22. juli.
- deLillos og jeg har i alle disse 25 årene vi har laget sanger, tatt tak i ting som skjer oss i livet. Hvis jeg ikke skulle satt meg ned og skrevet en tekst om denne hendelsen, ville det vært litt feil. Da ville gjerningsmannen også ha seiret litt over meg, sier Lars Lillo-Stenberg til NRK.

Mest sannsynlig vil gruppa kansellere planene om å inkludere «Vi ser dere nå» på deres kommende plate. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media