BOKPROSJEKT: Ali Esbati var på Utøya 22. juli. Han er økonomianalytiker i Manifest analyse, og har jobbet med temaer som islamofobi.  Foto: Manifest analyse
BOKPROSJEKT: Ali Esbati var på Utøya 22. juli. Han er økonomianalytiker i Manifest analyse, og har jobbet med temaer som islamofobi. Foto: Manifest analyseVis mer

Utøya-overlevende skriver bok om 22. juli

Sju prosjekter får i alt 325 000 kroner i faglitterært forfatterstipend.

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening utlyste tidlig i august et ekstraordinært 22. juli-stipend.

- Det har kommet en overveldende mengde søknader. Vi fikk inn 29 stykker, og de var så gode at vi bestemte oss for å bruke opp alle pengene med én gang - i tillegg til at vi utvidet potten fra 200 000 til 325 000 kroner, sier Jørgen Lorentzen som leder foreningen.

Blant de sju prosjektene er ett fra Ali Esbati, som var på Utøya 22. juli. Han er tilknyttet tenketanken Manifest analyse som økonomianalytiker, og er utdannet siviløkonom ved Handelshögskolan i Stockholm. Han har tidligere jobbet som økonom med ansvar for finanspolitikk hos Vänsterpartiet i Riksdagen og som debattredaktør i Klassekampen.

- Esbati har jobbet mye med islamofobi, og har på mange måter en nærhet til tematikken, sier Lorentzen.

Forfattere og journalister
De andre seks som har fått stipender er journalist Kjetil Stormark, forfatter Erika Fatland, forfatter og kritiker Aage Borchgrevink, filosof Lars Gule, NRK-journalist Hege Holm og Maria Gilani Saleh.

Kjetil Stormark har allerede annonsert at han kommer med en bok om temaet på Kagge forlag. Det skal handle om det dramatiske døgnet 22. juli. Hva som egentlig skjedde. I tillegg skal den handle om gjerningsmannens planer og forberedelser i forkant av udåden, har Stormark sagt til ABC Nyheter.

Erika Fatland kom nylig med en bok om terrorangrepet i Beslan i 2004, som er blitt godt mottatt hos kritikerne.

- Mange perspektiver
Flere medier har påpekt det store antallet utgivelser som nå er planlagt med 22. juli som tema. Jørgen Lorentzen mener det på ingen måte er fare for at det blir for mange.

- Det har jeg vanskelig for å se for meg i første omgang. Det kommer fortsatt nye bøker om 2. verdenskrig. I forhold til perspektiver, så er det veldig mange måter å skrive om 22. juli på. Hele landet har vært involvert, fordi ungdommene kom fra hele landet. Bredden i temaer er også stor - alt fra de små mennekselige fortellingene, som er viktige - til de store spørsmålene som ekstremisme og terrorisme.

Pengene som Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening disponerer, kommer i hovedsak fra kopivederlagsordningen og bibliotekvederlagsordningen.