Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Utøykaia blir godkjent som minnested for 22. juli

Utøykaia bør bli det offisielle minnestedet for 22. juli-terroren, konkluderer Statsbygg i en rapport som presenteres torsdag, melder NRK.

GODKJENNES SOM MINNESTED: Utøya-kaia. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
GODKJENNES SOM MINNESTED: Utøya-kaia. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rapporten som blir presentert av Statsbygg torsdag, godkjenner Utøykaia som nasjonalt minnested for 22. juli, ifølge NRK. Det innebærer at det opprinnelige vedtaket, om å plassere minnestedet på Sørbråten, trolig blir forkastet.

Det planlagte Sørbråten-monumentet «Memory Wound» møtte voldsom motstand fra naboene til Utøya. AUF og støttegruppen foreslo derfor at et minnesmerke kunne bli plassert på Utøyakaia i Hole, for at minnesmerket skulle virket samlende og ikke splittende.

Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, sier det har vært viktig for dem å involvere flest mulig i prosessen.

– Vi har lagt opp til at vi skal høre på alt som kommer inn av kommentarer, synspunkter og innspill, sier hun.

- Vil ha utredning

Men mange av naboene mener at forslaget om Utøyakaia ikke er bedre enn det planlagte minnesmerket på Sørbråten.

Naboene har også foreslått å plassere et minnesmerke på et sted de kaller utsikten, med utsikt til Utøya. Til Dagbladet sier Maria Holtane-Berge, leder av Utstranda vel, at de skulle ønske at man også kunne utrede deres forslag.

- Vi har ønsket en vurdering av vårt forslag også, for å finne en løsning som er best for alle. Vi ble møtt med at det ikke var mulig å gjøre en utredning av et annet alternativ enn Sørbråten, men når AUF og støttegruppa etter 22 kommer med et forslag kan de utrede det, sier Holtane-Berge.

- Verste dagen i sitt liv

UTSIKTEN: Slik ser utsikten ut fra området «Utsikten», som naboene har foreslått som plassering for minnesmerket. Foto: Fototeket. 
UTSIKTEN: Slik ser utsikten ut fra området «Utsikten», som naboene har foreslått som plassering for minnesmerket. Foto: Fototeket.  Vis mer

Hun legger til at det er viktig at naboene selv skal kunne velge når de oppsøker minnestedet, og at det ikke blir noe de må se hver dag. Holtane-Berge forklarer at dette fortsatt er en stor belastning.

- Om minnestedet blir lagt til Utøykaia vil vi se det fra veien, og det vil også komme en del mennesker for å se dette og stille spørsmål til beboere. Om man kunne lagt minnestedet litt lenger opp, kunne både vi og andre velge når man besøker det, uten at man skal trekkes tilbake til den verste dagen i sitt liv, sier Holtane-Berge til Dagbladet.

Hun skulle også ønske at både representanter fra beboerne og en spesialist på psykisk helse hadde vært med i gruppa som vurderer hvor minnesmerket skal ligge.

- Vi synes det er veldig trist at man blir behandlet sånn som lokalsamfunn. Man velger nok en gang å se bort fra vårt behov for å være en del av gruppen som vurderer dette, sier Holtane-Berget.

Arr i terrenget

Til NRK sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, at de mener prosessen har vært svært inkluderende, men at ikke alle kan vente seg å få viljen sin.

- Selv om vi har lagt opp til å høre på alle, så betyr ikke det at alle synspunkter vil vektlegges like mye, men det skal gjenspeiles i rapporten at det er et meningsbilde som er bredt, sier Aschim.

Planen var at det nasjonale minnesmerket skulle stå klart i 2015, men etter store protester fra naboene i området ble prosessen utsatt, og klaget inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Regjeringen har tidligere besluttet at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017. Minnestedet skulle skjæres ut som et vertikalt sår i terrenget, og massene som graves ut skulle fraktes vekk og brukes til et minnested ved regjeringskvartalet i Oslo.

69 personer mistet livet da Anders Behring Breivik angrep dem under AUFs sommerleir den 22. juli 2011. Ytterligere åtte ble drept av bilbomben han hadde utplassert i Regjeringskvartalet.

Hele Norges coronakart