Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Utøykaia blir nasjonalt minnested etter 22. juli

Departementet har konkludert i saken om det omstridte minnesmerket i Hole.

MINNESMERKE: Utøykaia blir nytt nasjonalt minnested for 22. juli-angrepet på Utøya. FOTO: Tore Meek / NTB Scanpix
MINNESMERKE: Utøykaia blir nytt nasjonalt minnested for 22. juli-angrepet på Utøya. FOTO: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utøykaia blir nytt nasjonalt minnested etter 22. juli-angrepet på Utøya. Det opplyste kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) onsdag.

- Vi har bestemt at et minnessted etter 22. juli plasseres på Utøykaia. Det betyr at det ikke etableres på Sørbråten, sier Jan Tore Sanner, under en pressekonferanse i dag.

Forrige uke anbefalte Statsbygg at det omstridte minnesmerket bør plasseres på Utøykaia og ikke på Sørbråten som opprinnelig planlagt. Nå har departemenet kommet til samme konklusjon.

- Ikke konkurranse

Han legger til at det ikke utlyses noen ny konkurranse om utformingen av minnesmerket. Statsbygg skal starte arbeidet med utformingen av det nasjonale minnesstedet på Utøyakaia.

- Vi ønsker å ha større oppmerksomhet rundt selve stedet. Det blir ikke utlyst noen kunstkonkurranse om minnesmerket, men vi legger vekt på utformingen av selve stedet, sier Sanner.

Til Dagbladet sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør ved Statsbygg, at hun ikke kan si om minnesstedet på Utøykaia vil få et monument, eller om det kun vil bli et minnessted.

- I skissene vi til nå har laget har vi laget et «rom» hvor man kan gå inn, og ta seg en stille stund. Det kan hende det blir et rom med et monument. Nå venter vi på oppdraget fra departementet. Vi må forholde oss til hva oppdraget sier, men det er naturlig å bruke den kunnskapen vi til nå har opparbeidet oss i det videre arbeidet, sier Njaa Aschim.

Naboer kritiske

Men mange av naboene har vært tydelige på at de mener at forslaget om Utøyakaia ikke er bedre enn å forslaget om minnesmerket på Sørbråten.

I en pressemelding skriver Utstranda Vel at naboene det gjelder vil ta stilling til om de vil gå til søksmål eller ikke, etter at staten har bestemt seg for hva de vil bygge, og etter at byggesaken er behandlet på vanlig måte.

Maria Holtane-Berge, leder av Utstranda vel, har tidligere uttalt til Dagbladet at det er viktig at naboene selv skal kunne velge når de oppsøker minnestedet, og at det ikke blir noe de må se hver dag.

- Om minnestedet blir lagt til Utøykaia vil vi se det fra veien, og det vil også komme en del mennesker for å se dette og stille spørsmål til beboere. Om man kunne lagt minnestedet litt lenger opp, kunne både vi og andre velge når man besøker det, uten at man skal trekkes tilbake til den verste dagen i sitt liv, sa Holtane-Berge.

Naboene har i stedet foreslått å plassere et minnesmerke på et sted de kaller utsikten, med utsikt til Utøya.

Vraker Sørbråten

Planen var i utgangspunktet at det nasjonale minnesmerket skulle stå klart i 2015, men etter store protester fra naboene i området ble prosessen utsatt, og klaget inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Regjeringen har tidligere besluttet at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skulle stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017.

Det planlagte og omstridte Sørbråten-monumentet «Memory Wound» av kunstneren Jonas Dalberg, hvor minnesstedet skulle skjæres ut som et vertikalt sår i terrenget, møtte voldsom motstand fra naboene til Utøya. Det førte til at Støttegruppa etter 22. juli og AUF lanserte Utøykaia som et alternativ.

Nå har Kommunal- og moderniseringsdepartementet besluttet at minnessstedet i stedet skal legges til Utøykaia.

69 personer mistet livet da Anders Behring Breivik angrep dem under AUFs sommerleir den 22. juli 2011. Ytterligere åtte ble drept av bilbomben han hadde utplassert i Regjeringskvartalet.

Dagbladet oppdaterer saken!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!