Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Utraderer kulturarven

Større gjenstander som ikke kan omsettes, blir systematisk tilintetgjort.

IS RASERER:  Skulptur fra oldtidsbyen Nimrud.
IS RASERER: Skulptur fra oldtidsbyen Nimrud. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis man ødelegger et folks fortid, kontrollerer man dets framtid. Dette mantraet er velkjent for historikere som har studert tyranners erobringer gjennom tidene. Røde Khmers tilbakestilling av tidsregningen til år null i Kambodsja er velkjent. Bokbålene i Nazi-Tyskland hadde også til hensikt å drive kulturell rensing. Nå er det ISIL - eller den såkalte islamske staten (IS) - som tyr til slegger, trykkluftbor og bulldosere for å utradere en sivilisasjon.

Den siste uka har IS distribuert videoopptak som viser ødeleggelsene i museet i Mosul, byen som er Iraks nest største og som er kontrollert av IS. Klippene viser opprørere som knuser statuer, masker og andre arkeologiske gjenstander som er opptil 3000 år gamle. Den iherdige raseringen skjer med samme fanatisme som gjenfinnes i videoklippene av IS-soldatenes halshogging av gisler. Begge deler har som åpenbare formål å spre skrekk og demonstrere makt.

Ferske rapporter viser nå at IS har startet et løp for å legge kjente oldtidsbyer i området i grus. Torsdag i uka som gikk meldte irakiske myndigheter om at IS angrep den historiske byen Nimrud med tunge kjøretøyer. Omfanget av ødeleggelsen er ennå ikke kjent. Den assyriske byen Nimrud ble grunnlagt på 1200-tallet f.Kr. ved bredden av Tigris. Den var et av de viktigste arkeologiske funnene i det 20. århundre. Nimruds berømte statuer av okser ved vinger og menneskeansikter regnes blant vår viktigste kulturelle verdensarv. Representanter for UNESCO fastslår at ødeleggelser av denne kulturarven kvalifiserer som krigsforbrytelser.

Lørdag kom nye opplysninger om at IS fortsetter herjingen av Iraks arkeologiske minnesmerker. Nå er det de 2000 år gamle ruinene av festningsbyen Hatra som er blitt rasert. Mønsteret tyder på at alt som ikke samsvarer med IS-krigernes religiøse verdensbilde skal ødelegges. Eksperter tror at mindre museumsgjenstander blir plyndret og solgt på svartebørs for å finansiere det såkalte IS-kalifatet. Større gjenstander som ikke kan omsettes, blir systematisk tilintetgjort. Eksempelet fra Talibans ødeleggelse av de monumentale Buddhafigurene i Bamiyan i 2001, har åpenbart dannet skole for IS. Vi snakker om barbari satt i system.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!