Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Politihøyskolen:

Utredning istedenfor alle mot alle

Debatten om Politihøyskolens framtid må bygges på et felles grunnlag.

HVOR: Spørsmålet om hvor framtidas politifolk skal utdannes i framtida er vidåpent, etter at regjeringspartiene i budsjettinnstillingen i desember i fjor konkluderte med at Politihøyskolen skal flyttes ut av Oslo. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
HVOR: Spørsmålet om hvor framtidas politifolk skal utdannes i framtida er vidåpent, etter at regjeringspartiene i budsjettinnstillingen i desember i fjor konkluderte med at Politihøyskolen skal flyttes ut av Oslo. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at jeg kritiserte Høyre og Frp for at de før jul brøt sitt tidligere løfte om at utflytting av Politihøyskolen fra Oslo bare skulle utredes, og at de ikke ville forhåndskonkludere, har det bikkjeslagsmålet jeg advarte mot allerede kommet godt i gang. Inntil da hadde de fleste innstilt seg på å vente på utredningen som starter for fullt nå i januar.

Men når Høyre og Frp på Stortinget svært uventet konkluderte på forhånd i budsjettinnstillingen i desember, var det selvsagt en invitasjon til kommuner landet rundt om å slåss for å få skolen til seg.

I Dagbladet 6. januar og 10. januar ser vi allerede innlegg som promoterer at Politihøyskolen må flyttes til henholdsvis Moss og Lillestrøm. Det er sikkert bare forsmaken på alle som vil lansere at den må komme til dem.

Jeg har stor respekt for alle som er lokalpatrioter og vil slåss for sin hjemkommune. For min del vil jeg ta utgangspunkt i at politiutdanningen i Norge er en av verdens beste, og at den kommende utredningen vil vise hvorfor.

Etter min mening har det åpenbart å gjøre med at Politihøyskolen ligger i hovedstaden, hvor studentene lærer og lever i en by med det mest sammensatte kriminalitetsbildet i landet, hvor skolen får mange søkere, også med minoritetsbakgrunn, og hvor den får enkel tilgang på de mest erfarne politifolkene fra PST, Kripos, med flere som forelesere.

Men her er det ikke enten eller og by mot land: For samtidig som skolen drar fordel av å være i hovedstaden, har den også egne avdelinger i Bodø, Stavern og Kongsvinger for å spre sin høye kompetanse og utdanne politifolk landet rundt.

Til nå har denne modellen hatt bred oppslutning, og derfor planla allerede den rødgrønne regjeringen å bygge nye lokaler for Politihøyskolen på statlig eide tomter i Groruddalen. Tomteprisen her er mye lavere enn der skolen ligger i dag på Majorstua, så argumentet om at det er billigere å bygge utenfor Oslo står seg ikke særlig godt.

Jeg har en bønn til de som etter Høyre og Frp's forhåndskonklusjon hiver seg på og vil ha Politihøyskolen flyttet hit og dit i landet: Vent i hvert fall til utredningen kommer. Da kan vi bygge debatten på felles grunnlag om hva skolen trenger for å utvikle seg videre som en av verdens beste.

Det forutsetter at det blir «en grundig, skikkelig utredning» som «skal basere seg på kunnskap», som justisministeren svarte meg i Stortinget i 8. mars i fjor, før han 11. desember snudde trill rundt og støttet at Høyre og Frp forhåndskonkluderte.

For å gjenopprette tillit til prosessen er det avgjørende at utredningen som starter for fullt nå i januar bygger på faglighet, og skjer helt uavhengig av at regjeringspartiene har kommet med sterke signaler.

Prosjektet må organiseres og bemannes på en slik måte at innholdet i sluttrapporten gir en basis for en god og saklig debatt. Det er vi alle tjent med, før frontene blir fastlåste i det vanlige by-land-mønsteret.

Å ha en politiutdanning i verdenstoppen er nemlig et viktig spørsmål for oss alle, samme hvor vi bor i landet. Det bør ikke reduseres til et vanlig bikkjeslagsmål om lokalisering.

Alle fortjener de beste politifolkene i verden når de etter endt utdanning skal ut og jobbe i deres kommune. Da vil folk se på hvor gode de er, ikke på hvor de har gått på skole.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!