Utrendy glitrende

Borchgrevink er litteraturviter og har jobbet som Balkan-ekspert. Han har valgt å legge romanen til Albania i tida fra 1988 til 2000 - da dette helt særegne lille landet gikk i oppløsning innenfra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Boka er skrevet delvis som dagbok, delvis som dialoger, her er essayistiske passasjer, et lite helteepos, en politisk rapport. Her er i tillegg tre fortellerstemmer: Albanias nasjonaldikter, hans hustru og hans unge elskerinne, som ved hjelp av sikkerhetstjenesten fra kommunisttida og manipulerte «arkiver» presser Dikteren til å støtte hennes far, den nye makthaveren i det etter hvert gjennomkorrupte Albania. Dikteren selv ønsker bare å skrive det store helteepos - et Bhagavadgita - som skal frigjøre Albania. Han blir dermed eksponent for de store temaene i boka, forholdet mellom kunst og politikk, ordets makt, ønsket om en elitær intelligentsia og frykten for den økende amerikaniseringen (eller den såkalte liberaliseringen, som når gymnasiastene fritt får velge hva de vil lese, og det etter hvert bare selges new age og porno).

Befriende

Borchgrevink scorer høyt på en stor kunnskapsmengde som problematiserer tematikken og skreller den for klisjeer, her er glitrende essayistiske passasjer, stramme dialoger, gode iakttakelser, overbevisende personer og en spenstig veksling mellom et nesten asketisk språk og en heseblesende snakkesalighet. Samtidig er det noe befriende lite tidsriktig ved denne romanen, som nesten blir litt trettitallsaktig med Dikterens store ord, søken etter heltediktning («ild, blod og skjebne») og polemikk mot «de bløte humanistiske sannheter».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer