- Utrolig at det har utviklet fra spytting på gata, til møte med statsministeren

Per Sundnes feirer EuroPride.

- RØRENDE: Tidligere MGP-general synes det er rørende at så mange har møtt opp for å delta i Oslo Pride. Foto: Miriam Bakkejord / Dagbladet
- RØRENDE: Tidligere MGP-general synes det er rørende at så mange har møtt opp for å delta i Oslo Pride. Foto: Miriam Bakkejord / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): EuroPride-uka i Oslo avsluttes i morgen, men før den tid var det duket for den tradisjonsrike paraden i byens gater.

Det er nemlig Oslo Pride, også kjent som Skeive Dager, som er vertskap for årets festival i hovedstaden.

Paraden begynte klokken 13.00 ved politistasjonen på Grønland, og ender opp på Rådhusplassen rundt klokken 15.00 i ettermiddag. Blant de oppmøtte var Per Sundnes, som delte ut flagg da Dagbladet møtte ham i sentrum.

- Jeg var nede på Pride Park i går, og der så jeg Kim Friele. Jeg har selv hørt hennes groteske historie om hvordan det var å vokse opp som homofil på 70-tallet, eller det å være voksen og bli spyttet på når du går nedover gata. Det er utrolig at det har utviklet seg så mye siden den gang, sier Sundnes til Dagbladet.

- Vanskelig for å tro Karen-Christine «Kim» Friele er en norsk forfatter og aktivist som gjennom mange år har arbeidet for homofiles rettigheter. Ved en rekke tilfeller har hun stilt opp i media for å kjempe om forståelse for de homofiles situasjon.

- Når jeg forteller til utenlandske gjester at vi nå har kommet så langt i Norge at vi både får besøke statsministeren og ordføreren, så har de vanskelig for å tro på meg, sier den tidligere MGP-generalen.

Selv har han vært i Russland, hvor de også har en egen homolov. Russiske myndigheter vedtok også i fjor sommer en lov som forbyr å spre informasjon om homofile til personer under 18 år. Loven har blitt kraftig kritisert fra menneskerettighetsforkjempere over hele verden. 

PÅ SYKKEL: Oslo-ordfører Fabian Stang gikk helt foran i toget. Foto: Miriam Bakkejord / Dagbladet
PÅ SYKKEL: Oslo-ordfører Fabian Stang gikk helt foran i toget. Foto: Miriam Bakkejord / Dagbladet Vis mer

- Det er helt utrolig rørende å se så mye folk. Vi er så privilligerte her i Norge, men man må aldri glemme hvordan resten av verden har det, sier Sundnes.

- Har du selv blitt utsatt for hets eller stygge hendelser?

- Jeg har aldri hatt noen lidelseshistorier eller opplevd noe tøft når det kommer til det å være homofil, men jeg vet at andre har det.

- Med på fest - Vi håper at så mange som mulig av Oslos, Norges og Europas borgere vil være med på festen og markere at menneskerettighetene er for alle og at alle bør ha rett til å elske hvem de vil og være hvem de er, sier styreleder i Oslo Pride, Stein Runar Østigaard, i forkant av paraden i en pressemelding.

GLADE: Politiker Eskil Pedersen og aktivist Karen-Christine Friele. Foto: Miriam Bakkejord / Dagbladet
GLADE: Politiker Eskil Pedersen og aktivist Karen-Christine Friele. Foto: Miriam Bakkejord / Dagbladet Vis mer

Ingen ringere enn Oslos ordfører Fabian Stang og Norges kulturminister Thorhild Widvey ledet paraden an med regnbueflagg, sammen med representanter fra Oslopolitiet og flere organisasjoner.

EuroPride:

• EuroPride er en europeisk festival som retter søkeløs mot homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, og arrageres årlig i forskjellige europeiske byer.

• Festivalen begynte i London i 1992, og ble sist holdt i Oslo i 2005.

• I år er det rekordpåmelding med 80 organisasjoner, blant dem LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner), Forsvaret, MC-seksjonen, Helseutvalget samt flere politiske partier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer