Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Utrolig at jeg er i live

Rockcountry-artisten Steve Earle er 42 år og befinner seg midt i livet. Men det han er mest overrasket over, er faktisk å være i live. Mangeårig heroinmisbruk og sju ødelagte ekteskap ligger i hans kjølvann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, det er utrolig hva man overlever. Jeg har vært heroinfri i tre år nå, og anser meg ferdig med den epoken, sier Earle, som har fått midtlivskrisa midt i fleisen. Han stiller mange spørsmål til seg selv og samfunnet.

Lytt til hjertet

- Jeg har vokst mer de siste tre åra enn hva jeg har gjort tidligere i livet. Jeg har to sønner, Ian (10) og Justin Townes (16), og de betyr mye for meg. Justin bor hos meg, spiller gitar og komponerer. Jeg forsøker ikke å påvirke ham i noen retning.

Steve Earle blir ofte sammenliknet med en rufsete utgave av Springsteen, Hank Williams, Dylan og Gram Parsons. Bak seg har han album som spenner fra ren country til elektrisk, amerikansk tradisjonsrock. Det siste albumet, «El Corazsn», er kanskje hans mest helthetlige.

- Det ble et annet album enn jeg trodde - veldig variert og ganske elektrisk.

Gift x 7

- Du samarbeider mye med Emmylou Harris, og hun har alltid støttet deg. Tror du hun ser noe av Gram Parsons i deg?

- Jeg veit ikke. Vi har vel kanskje noe felles. Jeg var 16 år da jeg så Gram Parsons og Emmylou sammen på scenen. Jeg husker ham godt fra The Byrds. Emmylou og jeg har vært nære venner i mange år. (Hør Parsons dobbelt-cd «Grevious Angel/GP», red anm .).

Steve Earle lever fortsatt et hektisk liv. Han har gitt ut tre plater på tre år, samarbeider med en rekke artister, jobber med en novellesamling som er planlagt utgitt neste år og driver eget plateselskap. Det speiler seg kanskje i ekteskapet.

- Jeg er gift og skilt sju ganger. Da jeg ble stoffri, giftet jeg meg på nytt med kone nummer fire. Men det holdt ikke. Jeg er nok en krevende mann, men likevel enklere nå enn før. Nå har jeg fått meg en ny kjæreste, og det går bra.

Malcolm X

- I låta «Christmas In Washington» synger du om å få tilbake Woody Guthrie og Malcolm X. Er du desillusjonert?

- Jeg skrev låta hjemme i Tennessee på valgnatta. Jeg savner de radikale. Martin Luther King og de folka der - de som virkelig ville forandre samfunnet. Det er mye urettferdighet i USA. Enorme forskjeller. Jeg er vokst opp i Texas, som har dødsstraff, noe jeg er voldsomt imot.

- Låta «If You Fall» er skrevet i Oslo.

- Det var en vinterdag i fjor. Jeg gikk en tur i byen for å finne en café, da jeg plutselig var i gang med en ny låt. En skikkelig mannfolksang, sier Earle på telefon fra København.

I går kveld spilte han og The Dukes i Oslo. Anmeldelsen kan du lese i Dagbladet i morgen.

Steve Earle live
Steve Earle
Hele Norges coronakart