Anmeldelse: «Helsekost Furuseth» på NRK

Utrolig fett!

Else Kåss Furuseth kan få deg til å le så kroppen rister og svetten renner.

TILBAKE PÅ NRK: Else Kåss Furuseth kjenner på skam over at hun er nødt til å gå ned i vekt. Foto: Teddy TV
TILBAKE PÅ NRK: Else Kåss Furuseth kjenner på skam over at hun er nødt til å gå ned i vekt. Foto: Teddy TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av alle avgjørelsene NRK har tatt de siste par månedene, kan man vel enes om at fjerningen av «Kåss til kvelds», er blant de dårligste. Et gledelig talkshow der alt kunne skje, uten planlagt manus, massevis av naturlig sjarm og en fest av en programleder som like gjerne kan få tittelen «Dronning av norsk underholdning» en gang for alle.

Godt er det derfor at Else Kåss Furuseth er tilbake på NRK igjen, og denne gangen med et livsstilsprogram ulik alt annet man har sett. Bare det å kalle det for «Helsekost Furuseth» er så fiffig gjort, at man ikke kan la være å sende et anerkjennende nikk til den som kom på tittelen.

«Helsekost Furuseth»

Dokumentarserie i seks deler

Tidspunkt: 20. april
Beskrivelse: Medvirkende: Else Kåss Furuseth, Pernille Kallestad, Bahador Bayani, Benedichte Fugle-Kaarikstad og Johan Voldrønning, m.fl.
Kanal: NRK

«Dronningen av norsk underholdning er tilbake på NRK»
Se alle anmeldelser

Helse-Else

Som man sikkert har skjønt, så handler dette om helsa. Ikke bare Else sin (ja, det er greit å være på fornavn med vår alles Else), men folkehelsa. Vi nordmenn lever kanskje lengre, men samtidig blir andelen av befolkningen som sliter med overvekt og overspising, stadig større. Else har vært programforpliktet til å være hundre prosent fornøyd med hvordan hun ser ut uansett hva, men nå har kroppen hennes talt; hun har bikka 105 kilo og trenger pustemaske for å sove. Det er på tide å endre livsstilen før det er for sent.

Komikeren går løs på utfordringen med akkurat riktig mengde humor og passelig doser med alvor. Hun klarer ikke la være å kjenne på skammen(!) over at også hun må endre seg, men tilstanden hennes har blitt for alvorlig til at hun kan la være. Hun er så overvektig at hun kan utvikle hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, ulike former for kreft og alt annet drit som man kan få hvis man drikker én liter cola hver kveld og sovner med potetgullposen i armkroken.

Fedmeepidemien tar liv, og nå er det altså blitt vanligere å ha overvekt eller fedme hos voksne nordmenn, enn å ha en BMI under 25 – som er det som regnes som normalvektig. Men Else er ikke ute etter å tvinge folk til å melde seg inn på treningssenteret. I møter med folk som er eksperter på temaet, klarer hun å vise at det kan være psykiske og fysiske grunner til at man overspiser, og at det er bittelitt vanskeligere for enkelte å gå ned i vekt enn det er for andre. Og det siste hun vil, er å skape et inntrykk av at livskvaliteten blir bedre, hvis man har perfekt BMI.

Endrer spisevanene

I programmet er hun ikke alene om å endre spisevanene sine. Med seg har hun fire personer fra befolkningen som av ulike grunner ønsker å endre på livsstilen sin. Man kan godt kalle dem for deltakere, men uten at de kjemper mot hverandre eller at det gir konseptet en «Fat-camp»-følelse. Det handler om å endre seg sammen mot et felles mål. Det innebærer også å danse burlesque foran publikum. Jøye meg så morsomt og sexy det var på en og samme gang.

Å tulle klarer Else selvfølgelig også når hun sier at det er skjebnens ironi at Kompetansesenteret for Sykelig Overvekt i Tønsberg ligger i andre etasje. Eller når hun i en samtale med ernæringsfysiolog Tine Sundfør, spiller ut en fantasi der hun grisejuler Sundfør med ei stekepanne. Andre hjelpere er blant andre søsteren Cecilie, psykolog Frode Thuen og Wellness-coachen Laminofly.

Det at det er så mange navn å forholde seg til, kan gjøre at enkelte seere som faktisk sliter med overvekt, fort kan ende opp med å føle at det faktisk er et herk å gå ned i vekt. Riktignok er det ingen quickfix heller, men det hadde gått helt fint hvis man slapp å bli kjent med så mange karakterer på en og samme gang.

Velkomponert

«Helsekost Furuseth» har blitt en usedvanlig velkomponert serie om kropp og livsstil. Det handler om å få et bedre liv, og ikke nødvendigvis et slankt liv. Sunt er ikke dumt, men man trenger heller ikke å være på tredemølla hver eneste dag. Og så er det helt greit å trene så mye man vil, uten at det skal føre til kroppspress hos de som ikke gjør det.

Uavhengig av dette, holder jeg uansett en knapp på at dette er serien som kommer til å bli NRKs mest sette dokumentarserie i 2023. Så bra er den faktisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer