Filmanmeldelse: «Stol på meg» om Waleed Ahmed

Utrolig historie om norsk storsvindler

Han lurte alle, helt til han ble avslørt av FBI.

STOL PÅ MEG: Waleed Ahmed er den norske storsvindleren som lurte både kongefamilien, Innovasjon Norge og norske medier. Nå har han snart sonet ferdig i amerikanske fengsler. Se traileren til dokumentarfilmen Vis mer
Publisert

«Stol på meg»

Dokumentarfilm

Regi: Emil Trier
Skuespillere: Waleed Ahmed, Trond Giske, Fabian Stang
Premieredato: Vises på Oslo Pix, ordinær premiere 11. juni.
Aldersgrense: Tillatt for alle

«Engasjerende og underholdende om storsvindleren Ahmed.»
Se alle anmeldelser

«Kan jeg stole på deg?», spør regissør Emil Trier gründeren Waleed Ahmed mot slutten av dokumentaren «Stol på meg». Ahmed nøler og sier at han ikke er sikker.

Det er et overflødig spørsmål. Etter en halvannen time lang gjennomgang av Ahmeds karriere er svaret allerede klart: Nei, det kan han ikke.

Manipluatoren Ahmed

Som 18-åring tok Ahmed Norge med storm, etter å ha lansert et mobildeksel med solcellepanel som ladet mobilen. Ahmed og forretningspartneren fikk støtte fra Innovasjon Norge og skryt av medier, politikere og kongefamilien. Det var bare to enorme problemer: dekselet verken fungerte eller var funnet opp av de to guttene.

Enda verre gikk det da Ahmed svindlet til seg en million dollar ved å hevde at han hadde eksklusive rettigheter til Justin Biebers konserter i Skandinavia. Det endte i en FBI-etterforskning og en 11 år lang fengselsstraff som Ahmed soner i USA.

Ahmed kommer ikke godt ut av dokumentaren, og framstår som en dyktig manipulator som gjør alt for å bli rik. Gjennom intervjuer med et imponerende omfattende persongalleri skimter vi også dypere motivasjoner og årsaker. Ahmeds oppvekst som eneste med minoritetsbakgrunn i Enebakk var preget av lærevansker, utenforskap og press fra foreldre.

Underholdende og engasjerende

Nesten like lite flatterende som Ahmed, framstår norsk presse og næringsliv. Norske medier var panegyriske i omtalen av ham i flere år før han ble avslørt.

Som daværende næringsminister Trond Giske sier, Ahmed var den perfekte case: vellykket, karismatisk og med minoritetsbakgrunn. Hvordan dette kunne skje, kunne Trier gjerne borret enda dypere i. Noen var imidlertid mer årvåkne enn andre. Undervis avsløres Ahmed av henholdsvis en rektor, en DN-journalist og til slutt FBI.

Det er en kaotisk og underholdende historie, og Trier forteller den stødig, oversiktelig og stilsikkert. Rekonstruksjoner, overvåkningsvideoer og rørende opptak med Ahmeds brødre gjør dokumentaren levende og engasjerende.

Det er også veldig tilfredsstillende å se andre mennesker bli lurt, når man selv sitter på fasit. Du og jeg hadde selvfølgelig avslørt Ahmed. Eller?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer