Utrolig holocaust-kjærlighetshistorie var løgn

Lurte Oprah og forlaget.

FANT OPP MØTE: Herman Rosenblat og kona Roma fortalte hele USA at de møtte hverandre på hver sin side av gjerdet i konsentrasjonsleiren i Buchenwald. Nå innrømmer Rosenblat at det var løgn. Foto: SCANPIX / AP
FANT OPP MØTE: Herman Rosenblat og kona Roma fortalte hele USA at de møtte hverandre på hver sin side av gjerdet i konsentrasjonsleiren i Buchenwald. Nå innrømmer Rosenblat at det var løgn. Foto: SCANPIX / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da Oprah Winfrey intervjuet den tidligere konsentrasjonsleirfangen Herman Rosenblat (79) og kona Roma Radzicky, virket kjærlighetshistorien deres for utrolig til å være sann.

Det var den også. Det melder flere medier i dag, deriblant bransjebladet Variety.

Konsentrasjonsleir
Rosenblat tok USA med storm med sin livshistorie, og ble intervjuet to ganger av Oprah Winfrey.

- Den største kjærlighetshistorien vi noen gang har omtalt på lufta, kalte hun fortellingen hans om hvordan han traff kona.

Herman Rosenblat satt i konsentrasjonsleir i Tyskland under andre verdenskrig. Akkurat det er det ingen tvil om. Men en gang på 90-tallet begynte han også å fortelle om første gangen han traff kona - mens han satt i konsentrasjonsleiren Buchenwald.

Hun skal ha tilhørt en jødisk familie som lot som om de var kristne, og som bodde like ved leiren. De to hadde stevnemøter ved gjerdet, og hun pleide å kaste epler og brød til ham, ifølge Rosenblat.

Dette pågikk i månedsvis, helt til Rosenblat ble flyttet til en annen leir, og de mistet kontakten. På 50-tallet skal de ha møtt hverandre igjen ved en tilfeldighet, på blind date i New York. Kort tid etter giftet de seg.

Innrømmet løgn
Den utrolige historien sikret Rosenblat kontrakt med forlaget Berkley Books, som planla å gi ut memoarene hans i februar neste år. Boka har allerede fått tittelen «Angel at the fence». Atlantic Overseas Pictures sikret seg filmrettighetene, og er godt i gang med å planlegge en spillefilm.

Men nå er boka kansellert. Rosenblat har innrømmet overfor sin forlegger at han har funnet på kjærlighetshistorien. Han skal ha fått ideen til fortellingen i forbindelse med en aviskonkurranse for nærmere ti år siden, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Rosenblats fortelling skal ha blitt kritisert tidligere. Fagkyndige har reagert på beskrivelsene av leiren, og sagt at møtene han beskrev ville ha vært umulige. Men hans egen redaktør Andrea Hurst tvilte aldri på historien.

- Jeg stilte aldri spørsmålstegn ved sannhetsgehalten til denne svært omtalte historien. Men jeg vet at alle som har jobbet hardt sammen med Herman det siste året er like sjokkerte og triste som jeg, over at denne historien om håp får en såpass trist slutt, sier hun.

Men historien er ikke over ennå. Atlantic Overseas Pictures vil fortsatt lage film av den.

- Det blir to historier, der fantasien han laget i hodet sitt smelter sammen med den virkelige Herman Rosenblat. Jeg kommer til å portrettere ham som en som gjorde noe virkelig galt, sier Harris Salomon, president i filmselskapet, til Reuters.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer