Utrolig, men sant

Fay Weldons nye bok er mer et selvportrett enn en tradisjonell selvbiografi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den som noensinne har hevet et øyenbryn over kvinneskikkelsene i Fay Weldons forfatterskap - enkelte fete og forsmådde, noen hevngjerrige, andre djevelske og heksete - vil ha nytte av å lese hennes selvbiografiske «Auto da Fay». Da blir det åpenbart hvor inspirasjonen er hentet fra: det levde livet.

Stilen kan tidvis fortone seg surrealistisk; som leser er man i tvil om man har et digert synsbedrag eller bare en pyntelig, liten erindringsforskyvning foran øynene. På den annen side: man skal aldri undervurdere virkeligheten. Men forholder man seg til «Auto da Fay» som autentisk livshistorie i spennet mellom forfatterens unnfangelse og hennes litterære debut, er man garantert en serie hakeslepp underveis. Og mye underholdning.

Ordlek

Tittelen - «Auto da Fay» - er en ordlek som henspiller på det historiske begrepet autodafé: en offentlig kjetter- eller hekseprosess fra inkvisisjonens tid. Det har seinere også kommet til å bety brenning av bøker.

Og det er ingen tvil om at Fay Weldon legger både eget og andres hoder på blokka her, idet hun blottlegger svært intime detaljer om seg selv, sitt opphav og sine ektemenn. Djevelskapen er en størrelse Fay Weldon forholder seg helt naturlig til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer