KRANGEL:  For å vise sønnen og bestekammeraten hans verdien av ikke å eskalere konflikter, velger Mikael Persbrandt å ikke ta igjen når han havner i bråk med Kim Bodnia i Susanne Biers premiereaktuelle «I en bedre verden». Foto: Nordisk Film
KRANGEL: For å vise sønnen og bestekammeraten hans verdien av ikke å eskalere konflikter, velger Mikael Persbrandt å ikke ta igjen når han havner i bråk med Kim Bodnia i Susanne Biers premiereaktuelle «I en bedre verden». Foto: Nordisk FilmVis mer

- Utrolig morsomt at Persbrandt får seg en lusing

Machomannen Mikael Persbrandt (46) blir utsatt for svenskerasisme i Susanne Biers (50) nye film.

|||Hvis du skal se for deg en idealistisk, mild pasifist som vier legegjerningen sin til å hjelpe kriserammede i skadeskutte afrikanske landsbyer, er kanskje ikke den hissigbarske svensken Mikael Persbrandt den første du tenker på.

Men det er det han spiller i den danske suksessregissøren Susanne Biers nye film, «I en bedre verden». Eller «Hævnen», som den heter på originalspråket.

Eller «Tilgivelsen», som den ifølge Bier like gjerne kunne hett.

— Det er viktig å forstå trangen vi mennesker har til hevn, trangen til å bringe orden i en verden vi opplever som urettferdig. Men hevnen virker mot sin hensikt. Den gir ingen følelse av rettferdighet, sier Bier til Dagbladet.

Bråker med bølle I filmen, som får norsk premiere fredag, skildrer hun valget mellom å vende det andre kinnet til og å kreve et øye for et øye.

Persbrandts sønn mobbes på skolen. Skal han ta igjen eller ikke?

I Afrika blir Persbrandts idealisme utfordret av en brutal afrikansk gjengleder, som plutselig trenger medisinsk hjelp.

Vel hjemme i Danmark vil han vise sønnen verdien av ikke å eskalere konflikter når han havner i bråk med en dansk bølle.

— Jeg synes det er utrolig morsomt at Persbrandt får seg en lusing og blir bedt om å pelle seg hjem til Sverige. Det at dansker er rasistiske mot svensker setter hele rasismebegrepet i perspektiv og viser hvilket grunnleggende idiotisk fenomen det er.

Bier sier valget av den temperamentsfulle svensken til rollen var svært bevisst.

REGISSØR: Susanne Bier. Foto: Nordisk Film
REGISSØR: Susanne Bier. Foto: Nordisk Film Vis mer

— Han spiller en behersket idealist, men likevel har han tatoveringer over hele kroppen. Han er sexy på en rå måte, og en fantastisk skuespiller. Han gir noe ekstra til rollen, som ikke står i manus.

Kinosuksess «I en bedre verden» er blitt en hit i Danmark, der den nå er sett av 250000 kinogjengere på en måned. Den har fått strålende kritikk, nå seinest under filmfestivalen i Toronto.

Bier tror mange kjenner seg igjen i tematikken.

— Vi har alle møtt den sure personen på postkontoret som skaper en ubehagelig situasjon. Følelsen av urettferdighet finnes på alle nivåer. Selv helt banale hendelser kan få oss til å føle oss voldsomt brydd.

Om filmen drives framover av konflikter, insisterer den likevel på håpet, slik Bier har for vane i filmene sine.

Noe hun tilskriver en oppvekst der hun ble utstyrt med klare moralske verdier.

— Det finnes riktig og det finnes galt, og dette skillet sitter dypt i meg. Jeg forstår gråsonene mellom dem, men forholder meg likevel alltid til disse verdiene. Det er uunngåelig.