HOVEDEIER Erik Must beklaget at aksjeutbyttet for 2014 ble halvert mot året før på generalforsamlingen i Gyldendal-konsernet. Her fra en tidligere generalforsamling. Foto: Knut Falch / SCANPIX
HOVEDEIER Erik Must beklaget at aksjeutbyttet for 2014 ble halvert mot året før på generalforsamlingen i Gyldendal-konsernet. Her fra en tidligere generalforsamling. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer

«Utrolig morsomt»

Forlagsbransjen er avhengig av subsidier med kulturell begrunnelse. Gyldendal erstatter likevel litterater med selgere.

Kommentar

«Vi synes det er utrolig morsomt å interessant å drive med dette,» kunne Erik Must, Gyldendals hovedeier (84,5%) og styreleder, fortelle årets generalforsamling som forklaring på at han velger å være styreleder i eget konsern — til tross for at honoraret bare er på drøye 200 000 i året. Han beklaget dessuten at aksjeutbyttet for 2014 bare ble 4 kroner pr aksje, mot 8 året før. Det høres brutalt ut. Hans eget utbytte sank til usle 7,9 millioner fra 15,8 millioner året før.

På generalforsamlingen kunne også Gyldendal-ledelsen konstatere at noe går bra, annet mindre bra i konsernets virksomheter.

De tjener godt på bokhandelkjeden Ark, undervisning og Rettsdata. Det som ikke går bra nok er Gyldendal Akademisk og Gyldendal Litteratur. Noen få lyspunkter er det likevel på litteratur, Must kunne vise til to bestselgere.

Det er lite dramatikk på en generalforsamling der én eier er så dominerende som Must i Gyldendal. Møtet varer i 35 minutter. Alt foregår koreografisk korrekt, med joviale transaksjoner av sympati mellom mannfolk.

Damer omtales med fornavn. Konserndirektør Gram, med ansvar for finansene, heter på generalforsamlingen bare «Ida».

Den eneste endringen i styret var at medieprofessor Trine Syvertsen erstattes av Trude Sleire, «markeds- og kjededirektør i Statoil Fuel & Retail». Ellers fikk jo selskapet ny konsernsjef på onsdag, John Thuv, som rykker opp fra sjefsstillingen i Ark. Og sannelig fikk ikke Gyldendal litteratur også ny leder nettopp.

Litteraten Einar Ibenholt ble erstattet av Anne Cathrine Knudsen — eller skal vi bare si «Anne Cathrine»? — som har lang erfaring fra markeds- og salgsavdelinger.

Must uttrykte på generalforsamlingen håp om å få opp aksjeutbyttet igjen neste år. Kanskje de nye kostene kan hjelpe ham til å realisere denne visjonen. Om det skal gå på bekostningen av forlagets litteraritet, gjenstår å se. Det behøver jo ikke å skje. De nye fjesene uttrykker mer enn gjerne stor kjærlighet til bøker og lesning.

Den norske forlagsbransjen lever i en sær enklave der komplekse nettverk av støtteordninger sørger for massive overføringer.

Begrunnelsen for særstillingen er naturligvis ikke Musts opplevelse av at det er «utrolig morsomt og interessant» å drive med forleggeri.

Den handler om litteraturens opphøyde stilling som bærer av språk og kultur.

I heldige tilfeller sammenfaller dette med de rent kommersielle instinktene som dyrkes fram i samtidens lederemner. Men gjør de ikke det i tilstrekkelig grad, blir det vanskelig å forsvare subsidiene. Og uten dem blir det nok ikke en eneste krone i aksjeutbytte til Must & co.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.